• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 13:28
  • 09 / 09 / 2019
LEGALIZOVATI KANABIS U MEDICINSKE SVRHE
  • 288
  • 0

LEGALIZOVATI KANABIS U MEDICINSKE SVRHE

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.
On je istakao da danas u BiH više od 10.000 građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a da BiH po tom pitanju ne radi ništa, iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u medicinske svrhe.

"U BiH su od oboljelih napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, svjesni da im država neće pomoći", izjavio je Magazinović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On smatra da na taj način BiH podstiče rast crnog tržišta, te dodaje da neki proizvođači stavljaju olovo u ulje da bi dobili na težini.

Predstavnik Udruženja "KanaBiH" Irfan Ribić poručio je da se moguće izliječiti uljem kanabisa s obzirom na to da je on 2007. godine obolio od multiple skleroze, te da mu je ulje kanabisa mnogo pomoglo u liječenju iako su ljekari tvrdili da neće biti tako.

"Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajmo mu pomoći. Pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći. Iskoristite ga", dodao je Ribić.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari