• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:12
  • 06 / 04 / 2020
DOPUTOVALI DRŽAVLJANI BiH IZ SKANDINAVSKIH DRŽAVA
  • 159
  • 0

DOPUTOVALI DRŽAVLJANI BiH IZ SKANDINAVSKIH DRŽAVA

Avionom iz Stokhloma večeras su stigli u Sarajevo državljani BiH iz Norveške, Švedske i Danske.
Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević rekao je da su u avionu bila 82 državljanina BiH koja su prethodnih dana boravila u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, a da su tri putnika odustala od putovanja zbog karantina u Sarajevu, piše "Kliks".

Avion kompanije "Flaj Bosnia" sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su, kako je ranije rečeno, pripremljena dva šatora u kojima će biti obavljena trijaža novopristiglih putnika koji će zatim u pet autobusa GRAS-a biti prevezeni u improvizovane karantine u naseljima Bjelave u FBiH i Lukavica u Republici Srpskoj.

"Najviše državljana BiH koji su poletjeli avionom iz Stokholma, njih 67, boravilo je prethodnih dana u Švedskoj, dok ih je 13 boravilo u Norveškoj i dva u Danskoj", rekao je Makarević.

Zbog otkazivanja letova iz Norveške u toj zemlji su bila 54 državljanina BiH, sa šengenskim vizama, koji nisu mogli da se vrate.

Makarević je naveo da je većina boravila kod rodbine, te da im nisu prijavljeni slučajevi da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka.

"Imamo prijavu da je troje naših državljana u Norveškoj zaraženo virusom korona", istakao je Makarević.

Ambasada BiH u Oslu je, dodao je, promptno je reagovala na najavljeni vanredni let Sarajevo-Stokholm koji su organizovali švedska Ambasada u Sarajevu i Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Norveški avioprevoznik "Norvegian" počeo je primati rezervacije za avioliniju iz Osla za Sarajevo zakazanu za 2. maj, vjerujući da će se do tada normalizovati situacija. Veći broj državljana BiH već je rezervisao kartu za ovaj let.

Makarević smatra da su mali izgledi da će let biti realizovan, ali navodi da i da još nije otkazan.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari