• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:14
  • 08 / 04 / 2020
DODIK: EPIDEMIJA NIJE DOSTIGLA VRHUNAC, NAREDNE SEDMICE KLJUČNE
  • 463
  • 0

DODIK: EPIDEMIJA NIJE DOSTIGLA VRHUNAC, NAREDNE SEDMICE KLJUČNE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da epidemija virusa korona još nije dostigla vrhunac, da su naredne sedmice ključne, te da sve zavisi od poštivanja mjera koje donose civilne vlasti.

“Svi koji su upućeni u epidemiju, stručnjaci, smatraju da ovo nije vrhunac i da nas vrhunac tek čeka za nekoliko sedmica”, rekao je Dodik večeras za Federalnu televiziju.

On je istakao da zdravstveni radnici obavljaju izuzetno težak posao, te da treba poštovati njihove napore, jer od njihovog angažmana zavisi uspješnost borbe protiv epidemije.

Dodik je pohvalio odgovornost građana Republike Srpske kada je riječ o poštivanju mjera suzbijanja širenja virusa, te dodao da mali broj pojedinaca, kršeći mjere, urušava cijeli sistem zbog čega je neophodno pojačati mjere u vezi sa izolacijom.

On je podsjetio da su vlasti u Republici Srpskoj blagovremeno uspostavile sistem preventivnih mjera.

“Veoma brzo smo zatvorili škole, tržne centre, kafiće i napali sve one klastere koji su se pojavljivali. Mislim da smo tragom toga uspjeli da kontrolišemo znatan broj žarišta”, podsjetio je Dodik.

Stručnjaci predviđaju za naredne sedmice epicentar virusa i od toga, kako je rekao Dodik, zavisi kako će se situacija dalje odvijati, a najbitnije je smanjiti kontakt ljudi.

Srpski član Predsjedništva je izrazio očekivanje da će 130 respiratora iz Kine, koje je Fond zdravstva Republike Srpske uplatio, uskoro stići u Republiku Srpsku.

“Tu je samo problem transporta. Svaki dan se borimo da omogućimo transport. Čak smo zakupili kargo avion koji treba da odleti u dogovoru sa vlastima Kine i utovari robu”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da svi trebaju da budu svjesni globalnih gubitaka kada je riječ o ekonomiji.
“Mi smo donijeli mjere i ne želimo da vidimo otpuštanje radnika. U martu smo izdvojili 18 miliona KM za doprinose svim radnicima u djelatnostima koje su zatvorene zbog novonastale situacije. Uspjeli smo i određene zakupe da prolongiramo”, objasnio je Dodik.

Dodik je najavio da će Vlada Srpske u aprilu i maju uplatiti osnovnu platu od 520 KM plus doprinose za sve one koji neće raditi, a što će Srpsku koštati oko 50 miliona KM mjesečno.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari