• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:28
  • 10 / 09 / 2019
OSTALO NEŠTO VIŠE OD 7.000 TONA NAORUŽANJA
  • 439
  • 0

OSTALO NEŠTO VIŠE OD 7.000 TONA NAORUŽANJA

U BiH je od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, ostalo nešto više od 7.000 tona, stim da je tu uračunata i perspektivna municija, rekla je ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš.
Pendeševa je rekla novinarima u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je organizator Misija OEBS-a u BiH, bilo riječi o nastojanjima da se doprinese povećanju stepena bezbjednosti u BiH na način da sva nebezbjedna municija, ekplozivna sredstva i viškovi naoružanja budu na adekvatan način zbrinuta.

Ona je podsjetila da su, prema odluci Predsjedništva BiH, uništavanje, doniranje i prodaja metode zbrinjavanja nebezbjedne municije, ekplozivnih sredstava i viškova naoružanja.

"Resorno ministarstvo nikada nije raspisalo konkurs kada je u pitanju prodaja", rekla je Pendeševa i dodala da je do sada samo bilo zastupljeno uništavanje i doniranje.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Aleksander Čupligin istakao je da ova misija pruža podršku bezbjednom upravljanju naoružanjem i municijom u posjedu Oružanih snaga BiH i da radi na unapređenju bezbjednosti infrastrukture na perspektivnim lokacijama skladišta.

On je istakao da je Misija OEBS-a zajedno sa svojim međunarodnim i domaćim partnerima realizovala projekat "Sejfap", zahvaljujući kojem su ostvarena konkretna poboljšanja infrastrukture na lokacijama skladišta municije i naoružanja.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta otvorena je i laboratorija za testiranje municije.

Čupligin je rekao da će OEBS i dalje biti pouzdani partner Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te sa njima zajednički raditi na unapređenju bezbjednosne infrastrukture i umanjenju preostalih bezbjednosnih rizika.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari