• VIJESTI, SPORT
  • 06:02
  • 14 / 04 / 2020
NEMAJU SVI OPORAVLJENI PACIJENTI ANTITIJELA ZA BORBU PROTIV VIRUSA
  • 465
  • 0

NEMAJU SVI OPORAVLJENI PACIJENTI ANTITIJELA ZA BORBU PROTIV VIRUSA

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ izjavili su danas da svi ljudi koji se oporave od virusa korona nemaju antitijela za borbu protiv druge infekcije, što izaziva zabrinutost da pacijenti možda neće steći imunitet nakon što prebole Kovid-19.
"Što se tiče oporavka i ponovne zaraze, vjerujem da nemamo odgovor na to. To je nepoznata teritorija", naglasio je zvaničnik SZO Majk Rajan.

Drugi zvaničnik SZO Marija van Kerhov istakla je da rezultati preliminarnog istraživanja na pacijentima u Šangaju otkrivaju da pojedini nemaju odgovore antitijela, dok su neki imali veoma snažan odgovor.

Zvaničnici SZO navode da se više od 300.000 od 1,87 miliona zaraženih širom svijeta oporavilo, te da su neophodni dodatni podaci od oporavljenih pacijenata da bi se shvatio odgovor antitijela.

Zvaničnici SZO su, takođe danas upozorili da su protiv ukidanja ograničenja socijalnog distanciranja i otvaranja firmi iako su pojedini političari od predsjednika SAD Donalda Trampa do guvernera NJujorka Endrjua Koma izrazili nadu da će se to uskoro desiti.
Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je naglasio da se mjere kontrole trebaju ukidati polako i kontrolisano a ne sve odjednom.

On je pri tom ukazao na listu uslova koje se trebaju ispuniti prije samog razmatranja ukidanja mjera socijalnog distanciranja.

Prema njegovim riječima, na prvom mjestu je to da prenos virusa treba da bude pod kontrolom, da bude uspostavljen sistem praćenja kako bi pacijent bio otkriven, izolovan i liječen.

Potom slijedi da su pojave oboljenja u bolnicama i domovima za stare na minimalnom nivou.

"Moraju postojati preventivne mjere na ključnim lokacijama poput škola i radnih mjesta. Pod kontrolom mora biti rizik od `uvoza` oboljenja iz inostranstva", napominje Gebrejesus.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari