• VIJESTI, REGION
  • 09:42
  • 19 / 04 / 2020
PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO VASKRŠNJU LITURGIJU PRVI PUT BEZ VJERNIKA
  • 538
  • 0

PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO VASKRŠNJU LITURGIJU PRVI PUT BEZ VJERNIKA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je ponoćnu vaskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a prvi put nisu bili prisutni vjernici zbog epidemije virusa korona.

Patrijarh je u besjedi poslije liturgije ukazao da su mnogi zaboravili na Boga, a smisao života se sveo na materijalne i interese druge vrste, te da je pojava virusa korona veliko iskušenje i Božija opomena svima da razmisle o sebi, kao i o tome šta se dešava u ovom svijetu.

"Nadamo se da će ovo iskušenje koje nas je sada zadesilo mnoge ljude naterati da malo razmišljaju, i one moćne i silne koji kroje kapu čitavom svetu, da vide da je sve što oni stvaraju i misle sujetno i prolazno", rekao je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da je ovo prilika da se oživi "domaća crkva" - porodicu, koja je u velikom iskušenju i na udaru sila ovoga svijeta.

Patrijarh je poželio da Gospod sve blagoslovi i bude milostiv i otkloni veliko iskušenje koje se naziva epidemijom.

"Da se vratimo Bogu verom i ljubavlju i crkvi svojoj, Svetom pričešću toj najvećoj tajni naše vere. Sve vas pozdravljam radosnim pozdravom `Hristos vaskrse`!“, poručio je patrijarh Irinej.

Vjernici su liturgiju, koja je služena uz sasluženje sveštenstva arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, mogli da prate putem direktnog televizijskog prenosa.

Patrijarh Irinej je pozdravio sve ljude koji su u svojim domovima i prate ovaj prenos preko televizije, te je ponovio da je Vaskrs najveći, najradosniji, ali i najvažniji praznik.

Jerej Ivan Štrobočki pročitao je Vaskršnju poslanicu patrijarha Irineja i arhijereja SPC, a svojim pojanjem liturgiju je zaokružila interpretator pravoslavne duhovne muzike Divna LJubojević, sa svojim horom "Melodi".

U Srbiji je u toku policijski čas uveden kao mjera da se spriječi širenje virusa korona.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari