• VIJESTI, SVIJET, ZABAVA
  • 05:17
  • 21 / 04 / 2020
RAZOČARENJE ZA LJUBITELJE PIVA: OTKAZAN OKTOBERFEST
  • 400
  • 0

RAZOČARENJE ZA LJUBITELJE PIVA: OTKAZAN OKTOBERFEST

Najveće narodno slavlje na svijetu, najveći svjetski festival piva Oktoberfest, ove godine se najvjerovatnije neće održati zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, javljaju u petak njemački mediji.

Ne mogu zamisliti da bi jedna takva manifestacija poput Oktoberfesta uopće mogla biti moguća u tom trenutku – rekao je premijer Bavarske Markus Soeder u razgovoru za javni servis BR.

Prema njegovim riječima, Oktoberfest, koji bi se trebao održati od 19. septembra do 4. oktobra, vremenski doduše ne ulazi u najnovije mjere savezne vlade i saveznih pokrajina o zabrani velikih manifestacija zbog opasnosti od zaraze “najmanje do 31. augusta”, ali je dodao kako je “vrlo, vrlo skeptičan” glede održavanja ovog slavlja.

Soeder je rekao kako je u stalnom kontaktu s gradonačelnikom Muenchena Dieterom Reiterom koji je, kako je rekao, također “vrlo skeptičan”.

Konačna odluku o ovogodišnjem Oktoberfestu bi trebala pasti sljedećih dana –  rekao je Soeder.

Clemans Baumgaertner, dužnosnik grada Muenchena zadužen za gospodarstvo i time odgovoran za održavanje Oktoberfesta, također je, u razgovoru za dnevnik Tageszeitung, izrazio sumnju oko ovogodišnjeg održavanja ovog narodnog slavlja.

Oktoberfest može biti održan samo ako ne postoji opasnost po zdravlja i život posjetitelja. A to ove godine ne možemo garantirati – rekao je Baumgaertner

Oktoberfest godišnje posjeti oko šest miliona posjetitelja iz cijelog svijeta i središnji je turistički događaj bavarske metropole tokom kojeg se ostvari 1,2 milijarde eura prometa (2018.).

Bavarska je jedan od dviju njemačkih saveznih pokrajina koja je najjače pogođena pandemijom koronavirusa, a njen premijer Soeder dobio je snažnu podršku njemačkih građana za mjere koje je Bavarska poduzela u borbi sa zarazom te je po popularnosti skočio na drugo mjesto odmah iza kancelarke Angele Merkel.  

 

Izvor: Istočna Bosna

Komentari