• VIJESTI, SVIJET
  • 05:05
  • 22 / 04 / 2020
NEOPHODNA POMOĆ MEDIJIMA U PREVAZILAŽENJU POSLJEDICA PANDEMIJE
  • 426
  • 0

NEOPHODNA POMOĆ MEDIJIMA U PREVAZILAŽENJU POSLJEDICA PANDEMIJE

Članovi Odbora za kulturu i obrazovanje u Evropskom parlamentu ukazali su na neophodnost pružanja pomoći medijima u procesu prevazilaženja posljedica pandemije Kovid-19, saopšteno je na internet stranici Evropske unije.

U pismu, koje su članovi Odbora juče poslali komesarima Tijeriju Bretonu i Mariji Gabrijel, navodi se da su kulturni, kreativni i medijski sektori desetkovani krizom zbog virusa korona.

Članovi Odbora naglasili su da EU mora da pomogne pomenutim ugroženim sektorima da stanu na noge.

Poslanici su istakli da medijski i novinarski sektori trenutno igraju ključnu ulogu u prenošenju tačnih informacija i detaljnom izvještavanju, te da su oni ključni protivotrov za lažne vijesti i dezinformacije.

U pismu se navodi da poslanici zahtijevaju od Komisije da istraži mogućnost vanrednog fonda za podršku medijskom i novinarskom sektoru i da se taj fond oslanja na sredstva koja ne mogu biti potrošena ni na jedan drugi program tokom pandemije virusa korona.

Kako bi se osiguralo da sredstva dođu do sektora, poslanici traže od Komisije da razmotri proširenje Kreativnog evropskog programa, tako što će fond dopuniti iz predviđenog budžeta za 2021. godinu ili preusmjeriti sredstva iz Evropskog fonda za strateško ulaganje.

Poslanici smatraju da bi trebalo razmotriti i mogućnost ad hok instrumenta za finansiranje u okviru Evropskog investicionog fonda, kako bi se prebacila sredstrva pomenutim sektorima.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari