• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:22
  • 22 / 04 / 2020
ŠERANIĆ: MORAĆEMO SE NAVIKNUTI NA “NOVU NORMALNOST”
  • 464
  • 0

ŠERANIĆ: MORAĆEMO SE NAVIKNUTI NA “NOVU NORMALNOST”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je kako ćemo se naviknuti na “novu normalnost” kada je virus korona u pitnju.

 

Kada su u pitanju brojke vezane za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, ono što se u Srpskoj uspjelo jeste razvlačenje pandemije.

– Mi smo dostigli cilj i razvukli epidemijsku krivulju, nismo opteretili zdravstveni sistem s nizom oboljelih koji bi napravili pritisak na druge dijelove sistema – kazao je minister u razgovoru za BHT, dodavši da su mjere dale dobre rezultate kada je u pitanju broj oboljelih.

Dodao je da je pohvalno ponašanje građana koji su pokazali ozbiljnost u sprječavanju širenja virusa.

Na pitanje u kojoj smo fazi trenutno, Šeranić ističe da se epidemija ne može zaustaviti na jednostavan način.

Mi se nalazimo na tom platou koji podrazumijeva kontrolisanje epidemije i zaštitu najstarijih osoba i naših zdravstvnih radnika. Upravo osobe koje su unutar samog zdravstvenog sistema su ključne za borbu protiv korona virusa. Nalazimo se u fazi kontrolisane epidemije, odnos broja oporavljenih i zaraženih je manje više identičan, ako nastavimo dalje s adekvatnom primjenom mjera, možemo očekivati i lagani pad broja zaraženih – ocijenio je Šeranić.

Govorio je i o tome kada će stvari postati normalne. Kako kaže možemo govoriti o “novoj normalnosti” koja će nam ubrzo postati prilagodljiva.

– Mislim na određena ponašanja u javnom prostoru, fizičku distancu, nošenje maski i tomu slično – kaže on dodajući da će nas virus “natjerati na takvo ponašanje”.

– Uporediću to s 2001. godinom i onim što se u svijetu dogodilo nakon toga. Prije tog nam je bilo nezamislivo na aerodromima skidati sat ili remen iz hlača, a to je uskoro postalo nova normalnost, tako će nam i sada neke mjere postati nova normalnost kojoj ćemo se prilagoditi – rekao je.

Dodao je da vjeruje kako ćemo se prilagoditi na tu novu normalnost bez obzira radi li se o BiH ili o nekom međunarodnom okviru.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari