• VIJESTI, REGION
  • 06:39
  • 27 / 04 / 2020
SRBIJA: POČINJU RADITI PIJACE U ZATVORENOM, FRIZERSKI SALONI I TERETANE
  • 466
  • 0

SRBIJA: POČINJU RADITI PIJACE U ZATVORENOM, FRIZERSKI SALONI I TERETANE

U Srbiji od danas počinju da rade pijace u zatvorenom, frizerski saloni, teretane.

Prema posljednjim podacima, virusom korona su zaražene 8.042 osobe, a preminulo je 156 ljudi.

Završena je šesta, cjelovikendna zabrana kretanja, koja je trajala od petka u 18.00 do jutros u 5.00.

Tokom prvomajskih praznika kretanje će biti zabranjeno od četvrtka u 18.00 do ponedjeljka u 5.00. 

Od danas počinju da rade pijace u zatvorenom prostoru, frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote, kao i fitnes centri i teretane.

Svi objekti moraju obavljati svoje djelatnosti uz korišćenje zaštitne opreme (maske, rukavice, dezinfekciona sredstva).

Preporučeno je da se zbog ograničenja broja ljudi, djelatnost u ovim objektima obavlja samo po principu zakazivanja termina, kako bi se izbejglo okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Život se polako vraća u normalu, a epidemiolog Predrag Kon ukazuje da Srbija polako izlazi iz epidemije, ali da je svijet tek na početku pandemije.

Imunolog Srđa Јanković rekao je za RTS da epidemijska kriva u Srbiji opada i objasnio šta bi se dogodilo kad bismo naglo popustili mjere. 

Sada je najveći akcenat na tome da se sačuvaju domovi za stare i spriječi ulazak virusa korona, a baš što ne smije dogodilo se u Negotinu.

U domu za stare "Radost" zaraženo je 48 korisnika, radnika i pripadnika Vojske Srbije, a zbog propusta je pokrenuta istraga i biće formiran poseban krizni štab.

Dok SZO strahuje od novog talasa epidemije, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poručuju da hlorokina ima dovoljno i ako se desi novi talas.

Zabrana kretanja na snazi je od 18.00, a u vrijeme policijskog sata u šetnju mogu samo građani stariji od 65 godina – sat vremena, najviše 600 metara od mjesta stanovanja.  

 

IZVOR-RTS

Komentari