• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:39
  • 29 / 04 / 2020
DO PRVIH KULTURNIH SADRŽAJA ZA NEKOLIKO DANA
  • 369
  • 0

DO PRVIH KULTURNIH SADRŽAJA ZA NEKOLIKO DANA

Prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije RS, od juče su na području Republike Srpske s radom mogli početi muzeji i biblioteke. S obzirom na to da je ova odluka donesena samo dan ranije, neke institucije još nisu uspjele da organizuju rad i da dezinfikuju prostor, kako ne bi ugrožavali ni posjetioce, a ni zaposlene.

Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) u Banjaluci rad s korisnicima će početi 11. maja. Potvrdila je ovo Ljiljana Petrović Zečić, direktorica NUB RS, koja je navela da će naredni period iskoristiti kako bi obezbijedili uslove za bezbjedno funkcionisanje.

"Neophodno je da osposobimo sobu za dezinfekciju s UV rasvjetom, tako da će knjige koje su bile kod korisnika prvo biti dezinfikovane putem UV rasvjete i nakon 24 časa će ponovo biti vraćene u fond na raspolaganje korisnicima", pojasnila je Petrović Zečićeva.

Istakla je da su zatvorili pristup fondu, što znači da korisnici neće moći sami da biraju knjige, već će moći da izaberu na osnovu spiska knjiga ili preporuka koje će bibliotekari aktivno izvršavati na društvenim mrežama.

Podrazumijeva se nošenje maski i rukavica, kao i propisana distanca među onima koji će čekati u redu, a pult će sada imati distancer od pleksiglasa kako korisnik i bibliotekar ne bi imali direktan kontakt.

"Čitaonice još nećemo otvarati, jer ćemo u narednom periodu nastojati da obezbijedimo veće prostore u kojima će moći da bude više korisnika, s ispoštovanom socijalnom distancom", kazala je ona.

Muzej savremene umjetnosti RS će za posjetioce biti otvoren za dva dana, kazala je Sarita Vujković, direktorica ove institucije. To je period koji će im biti potreban kako bi se prostor dezinfikovao i kako bi primijenili sve preporučene mjere.

"Propisano radno vrijeme je sada od sedam do 19 časova, čemu ćemo se i mi prilagoditi kako bi izložbu mogli pogledati i penzioneri i svi ostali građani. Moći će ući samo dvoje ili troje ljudi, s maskama i rukavicama i, naravno, da ne dodiruju eksponate", istakla je Vujkovićeva i napomenula da je u Muzeju trenutno postavljena izložba "Story Lines" umjetničkog para "diSTRUKTURA".

Narodna biblioteka Trebinje počela je ponovo s radom nakon pauze od mjesec dana zbog epidemije virusa korona, potvrdila je direktorica Milosava Supić Vuković, koja je navela da su vrata ove ustanove za ljubitelje pisane riječi otvorena već treći dan i da se po posjeti može zaključiti da je Trebinjcima knjiga veoma nedostajala.

Narodna biblioteka u Kotor Varošu imala je prekid u radu od samo 10 dana.

"Od 30. marta radimo jednu smjenu, po jedno ulazi u biblioteku, s rukavicama i maskom. Knjige koje donesu korisnici odlažemo u kutije gdje budu sedam dana, pa ih tek tada vratimo na police. Čistimo kvake i ostale površine nekoliko puta dnevno", rekla je Bojana Vasić, direktorica Narodne biblioteke u Kotor Varošu.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari