• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BIJELJINA
  • 06:14
  • 29 / 04 / 2020
KORONA STOPIRALA PRODAJU “ŠEĆERANE”
  • 545
  • 0

KORONA STOPIRALA PRODAJU “ŠEĆERANE”

Virus korona stopirao je prodaju bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja će ponovo na doboš po cijeni od osam miliona maraka čim bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

Rekao je to juče za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić  i dodao da je Odbor donio ovakvu odluku jer je onemogućen dolazak u RS potencijalnim kupcima iz inostranstva.

- Oni koji bi željeli da obiđu fabriku ne bi to mogli učiniti, a ne bi mogli prisustvovati ni otvaranju ponuda dok traje ovo vanredno stanje. Zato smo odlučili da sve zaustavimo dok ovo ne prođe - rekao je Nikolić.

Naglasio je da je u međuvremenu firma “Unimont” iz Loznice poslala pismo namjere u kojem se navodi da su zainteresovani da kupe imovinu nekadašnjeg semberskog giganta.

- Firma “Unimont” se bavi stanogradnjom, a vlasnik te firme u pismu namjere za “Šećeranu” nudi osam miliona i 400 maraka i spreman je da uplati depozit čim bude ukinuto vanredno stanje u Srpskoj - rekao je Nikolić. Osim toga, u pismu je navedeno i da će kupac, ukoliko Skupština povjerilaca prihvati njegovu ponudu, u roku od 30 dana isplatiti cjelokupan iznos.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za nju su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Skupština povjerilaca “Šećerane” prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona maraka. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Cjelina

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

 

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari