• VIJESTI, REGION
  • 05:46
  • 30 / 04 / 2020
NEŠTO JE SA KOVIDOM 19 JAKO ČUDNO ?
  • 565
  • 0

NEŠTO JE SA KOVIDOM 19 JAKO ČUDNO ?

Više osobina novog virusa Kovida 19, kao i klinička slika oboljelih, navode na zaključak da je on vještačkog porijekla, smatra prof dr Danica Grujčić, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju. Uvjerena je, kako kaže za Sputnjik, da to znaju i strane obavještajne službe, samo je pitanje da li će neko to objaviti.

Ističući da nije ni infektolog ni virusolog, dr Grujičić navodi da kao kliničar i ljekar koji se 40 godina bavi medicinom smatra da ponašanje virusa korona i njegovo nepredvidivo djelovanje na oboljele vidi kao, u najmanju ruku, čudno.

Ona podsjeća da je i francuski nobelovac Lik Montanje rekao nešto slično, “a on je virusolog i zna bolje od mene“.

Šta je sve čudno sa kovidom 19

- Virus korona se nevjerovatno lako prenosi za kapljičnu infekciju. Čudno je i da se tako brzo širi. Indikativno je i da su Kinezi pronašli da napada i centralni nervni sistem. Našli su ga u centru za disanje u produženoj moždini. Nije uobičajeno ni što naglo može da dođe do pogoršanja toka bolesti, kao i što je potpuno nepredvidivo da li će čovjek imati simptome ili ne - obrazlaže dr Grujičić.

Neobično joj je, kaže, i da recimo snimci pluća onkoloških bolesnika mogu da izgledaju mnogo gore nego snimci oboljelog od Kovida 19, pa opet ovi prvi nisu za respirator.

Ništa manje je za nju čudna i iznenađujuća činjenica da virus toliko dugo opstaje na metalu.

- Virus je intraćelijski organizam. A ćelija ne može da opstane sama. Nešto u tom virusu održava tako dugo ćeliju živom i van organizma, a to nije prirodno - napominje Grujičić.

Po njenom mišljenju, virus korona ima neke sličnosti sa izazivačem malarije koji je takođe intraćelijski, što bi moglo da bude i objašnjenje zašto pacijentima oboljelim od Kovida 19 pomaže antimalarik hlorokin.

Kako kaže, kao da je neko iskoristio osobine tog paraizita da bi napravio virus, ili je pak pokušavao da napravi neku vakcinu pa se “zafrknuo“.

- Duboko vjerujem da strane obavještajne službe sve to znaju, uključujući američke, kineske, izraelske. Samo je pitanje da li će neko to objaviti ili ne - kaže ona.

U tom smislu, ističe dr Grujičić, nije slučajno što se šire teorije zavjere, poput one da je virus došao u Vuhan kad su tamo održane vojne sportske igre.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je virus prirodnog, a ne vještačkog porijekla.

 

Izvor: Sputnjik

Komentari