• VIJESTI, SVIJET
  • 16:06
  • 02 / 05 / 2020
"VAKCINA ZA SVE PO FER CIJENI"
  • 309
  • 0

"VAKCINA ZA SVE PO FER CIJENI"

 Evropska unija prikuplja milijarde evra sa idejom da vakcina protiv koronavirusa jednog dana bude dostupna svima.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za DW kaže i da je potreban Maršalov plan za EU.

Evropska unija i partneri će u ponedeljak pokušati da na donatorskoj konferenciji sakupe 7,5 milijardi evra za razvoj vakcine i terapija protiv koronavirusa. "Želimo da sprečimo da vakcinu, kada bude razvijena, prigrabe samo oni koji mogu da je priušte", rekla je za DW šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Počeli smo zajednički da tragamo za vakcinom, ali sada moramo da izgradimo kapacitete kako bismo je proizvodili kada bude razvijena. Trebaće nam zilioni doza. Onda moramo da osiguramo da stignu u svaki kutak sveta po fer i pristupačnoj ceni", dodala je nemačka političarka.

Fon der Lajen je jedna od potpisnica teksta u kojem se traži "do sada neviđena globalna saradnja naučnika, regulatornih tela, industrije, vlada, međunarodnih organizacija, fondacija i predstavnika zdravstvenog sektora".

Taj tekst, koji je u subotu objavljen u "Frankfurter algemajne cajtungu", potpisali su i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Đuzepe Konte, norveška premijerka Erna Solberg i šef Saveta EU Šarl Mišel.

Među organizacijama koje podržavaju nameru EU su i Svetska zdravstvena organizacija i Fondacija Melinde i Bila Gejtsa.

Maršalov plan za Evropu?

Fon der Lajen je u intervjuu za DW dodala da su EU i države članice do sada mobilisale 3,4 biliona evra za borbu protiv ekonomske krize koja prati pandemiju. "Potreban nam je veliki instrument za obnovu. Predložili smo da radimo sa sedmogodišnjim budžetom EU, koji bi bio proširen za dodatni instrument koji liči na Maršalov plan.“

Šefica Evropske komisije je taj plan opisala kao "odmereni balans između subvencija i kredita“. "U ovom procesu moramo da pregovaramo sa svih 27 članica, ali važno je da su sve države već pristale na ovaj put.“

 

IZVOR: DEUTSCHE WELLE

 

 

Komentari