• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 10:23
  • 03 / 05 / 2020
NEPRISTRASNO IZVJEŠTAVANJE NIKADA NIJE BILO VAŽNIJE
  • 332
  • 0

NEPRISTRASNO IZVJEŠTAVANJE NIKADA NIJE BILO VAŽNIJE

Tačno i nepristrasno izvještavanje nikada nisu bili važniji nego tokom aktuelne epidemije virusa korona, navodi se u zajedničkoj izjavi međunarodnih institucija i ambasada u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija.

“Dozvolite nam da vam se zahvalimo na važnom poslu koji obavljate tokom trenutne krize, držeći javnost informisanom bez obzira na ozbiljne rizike po zdravlje kojima ste izloženi”, istaknuto je u izjavi.

Naglašeno je razumijevanje da su ova nesigurna vremena dovela do pada u prihodima od oglašivača za mnoge medijske kuće, što je dovelo do toga da neki novinari ostanu bez posla.

Svjetski dan slobode medija je, kako napominju, trenutak da se podsjeti na ključnu ulogu koju mediji imaju u demokratskom društvu, posebno u eri kada je tehnološki napredak omogućio lako i namjerno širenje dezinformacije i pogrešne informacije koje su slučajno nastale, saopšteno je iz OEBS-a.

U tekstu se napominje da ostvarivanje prava na zdravlje ne zavisi samo od dostupne zdravstvene njege, već i od sposobnosti lica da ostanu informisana.

Naglašeno je da je poštovanje najviših etičkih standarda od suštinske važnosti da bi se javnosti pružile informacije kojima može da vjeruje.

U izjavi je ukazano i na niz drugih bezbjednosnih rizika kojima su novinari svakodnevno izloženi dok obavljaju svoj posao.

Zajedničku izjavu uputile su Misija OEBS-a u BiH, Savjet Evrope, Delegacija EU i specijalni predstavnik EU, Kancelarija visokog predstavnika, UN u BiH, te ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Norveške, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Velike Britanije i SAD.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari