• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 10:45
  • 03 / 05 / 2020
DOBROVOLJAČKA-ZLOČIN NAD NEDUŽNIM VOJNICIMA
  • 178
  • 0

DOBROVOLJAČKA-ZLOČIN NAD NEDUŽNIM VOJNICIMA

Navršilo se 28 godina od maskara nad pripadnicima JNA u Dobljovoljačkoj ulici u Sarajevu koji su 2. i 3. maja 1992. godine počinili pripadnici zloglasnih paravojnih muslimanskih formacija.

 

Najuža delegacija Republike Srpske danas će tim povodom u 11.00 časova položiti vijenac kod Spomen-krsta u naselju Miljevići, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Ovom događaju neće prisustvati građani zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja.

Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Prvi napad izvršen je 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet i na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

 

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsjetio je da je nad pripadnicima JNA izvršen zločin kada su ubijena 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Milunović je istakao da autentični snimci ovog zločina svjedoče da su za njega odgovorni najviše pozicionirani vojni i politički zvaničnici tadašnje BiH.

On je napomenuo da je poslije gotovo tri decenije opstrukcije Ustavni sud BiH tek početkom 2018. godine prihvatio apelacije najbližih srodnika pripadnika JNA i naložio Tužilaštvu BiH da pokrene postupak.

– Istrage su otvorene protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića. Pred Sudom BiH vodi se i postupak protiv Dragana Vikića, bivšeg komadanta Specijalne jedinice policije, te Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA počinjeno u Velikom parku – napomenuo je Milunović.

Prema saznanjima i dokazima kojima raspolaže MUP Srpske, nakon stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, “Bisera” i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otpočeli su progon njihovih porodica.

Činili su to na način da su im djecu i supruge nasilno otimali iz sarajevskih stanova, da bi ih potom ucjenjivali i razmjenjivali s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Članovi porodica su u proteklim godinama odlazile na mjesto stradanja golobradih vojnika i njihovih nadređenih oficira, ali uz velike mjere bezbjednosti. Cvijeće koje su ostavili ubrzo bi poslije toga uklonile sarajevske komunalne službe.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari