• VIJESTI, REGION
  • 05:54
  • 04 / 05 / 2020
PRIJE 40 GODINA UMRO PREDSJEDNIK SFRJ JOSIP BROZ TITO
  • 673
  • 0

PRIJE 40 GODINA UMRO PREDSJEDNIK SFRJ JOSIP BROZ TITO

 Na današnji dan prije četiri decenije umro je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije /SFRJ/ Josip Broz Tito.
Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine, u 15.05, u Kliničkom centru u LJubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a prije smrti mu je amputirana noga. Od sredine februara bio je u vještačkoj komi.

Vijest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

"Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", glasila je vijest koja je odjeknula u cijelom svetu.

Dan poslije kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je Plavim vozom iz LJubljane, preko Zagreba, u Beograd. Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Bio je to najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Posljednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsjednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podijeljenog svijeta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora.

Na sahrani su bili i premijer Velike Britanije Margaret Tačer, potpredsjednik SAD Volter Mondejl, Indira Gandi, Hosni Mubarak, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, švedski kralj Karl 16 Gustav...

Tito je sahranjen u Kući cvijeća na Dedinju, gdje od 2013. godine pored njega počiva i supruga Jovanka. NJegov grob je, uz obližnji Muzej Jugoslavije.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Titov rođendan slavljen je 25. maja kao "Dan mladosti", kada je širom bivše Jugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na 4. maj od ranog jutra posjećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, Tito je postao vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Jugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Josip Broz Tito bio je predsjednik Vlade od 29. novembra 1945. godine, a poslije 1953. predsjednik Saveznog izvršnog veća i predsjednik Republike. Kada su godinu dana kasnije te dvije funkcije razdvojene, ostao je do kraja života predsjednik Republike, a od 1974. godine i predsjednik Predsedništva SFRJ.

Tito je imao čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Jugoslovenske narodne armije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je jedno vrijeme bio i generalni sekretar.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari