• VIJESTI, BIJELJINA
  • 06:14
  • 06 / 05 / 2020
INTERNACIONALNI HORSKI FESTIVAL ODGOĐEN ZA OKTOBAR
  • 536
  • 0

INTERNACIONALNI HORSKI FESTIVAL ODGOĐEN ZA OKTOBAR

Međunarodni horski festival "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini, poslije 18 uspješnih godina, prvi put neće biti održan u maju zbog pandemije virusa korona, već od 16. do 18. oktobra, rekao je portparol hora "Srbadija" Stevan Čukić.
Čukić podsjeća da ovaj horski festival ima devet takmičarskih kategorija za ansamble - mješoviti i mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, dječiji, ženski i muški horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom /folklor/, vokalni ansambli, vokalno-instrumentalni ansambli.

"U okviru Festivala održava se i takmičenje solo pjevača po starosnim kategorijama, a osim takmičarskog, Festival ima i revijalni dio programa, u okviru koga se održavaju različiti seminari, radionice, naučna predavanja, koncerti duhovne i tradicionalne muzike i drugo", navodi portparol "Srbadija".

Čukić kaže da je značaj ovog festivala višestruk, da je to prije svega najveći kulturni događaj u Bijeljini, sa najdužom tradicijom, jedinstven praznik muzike, u kojem ima za svakoga ponešto.

On naglašava da "Majske muzičke svečanosti" imaju veliki značaj i u turističkom smislu jer iz godine u godinu okuplja više od 1.000 horskih pjevača, dirigenata i solo pjevača koji nose lijepe uspomene iz Bijeljine.

"To je prilika i da se steknu neka nova saznanja, prilika da se razmijene iskustva i ostvare novi kontakti, ali što je najvažnije, prilika da se upoznamo i družimo u prelijepoj atmosferi. Značaj Festivala veliki je i zbog činjenice, da je ideja našeg umjetničkog direktora profesora Desanke Trakilović i dobra organizacija našeg festivala navela druge gradove u zemlji i regionu da pokrenu slične događaje, na šta smo veoma ponosni", navodi Čukić.

Prvi horski festival "Majske muzičke svečanosti" održan je u Bijeljini u maju 2002. godine. Ideja o pokretanju međunarodnog horskog festivala potekla je od Desanke Trakilović, dirigenta hora "Srbadija" i umjetničkog direktora Festivala.

"Majske muzičke svečanosti" su, u proteklih 18 godina, okupile više od 550 horova i 30.000 horskih pjevača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Republike Srpske, BiH.

Članovi žirija i predavači bili su najpriznatiji umjetnici i profesori muzike - Svetislav Božić, Zorislava Vasiljević, Darinka Matić-Marović, Nenad LJubinković, Vesna Šouc, Đorđe Stanković, LJubov Ukolova, Aleksandar Zjuskin, Dmitr Iliev, Branko Đurković, Aleksandar Vujić, Kostadin Buradžiev, Čestmir Dušek, Miodrag Govedarica i drugi.

Izvršni organizator Festivala je Srpsko pjevačko društvo "Srbadija", koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo da privuće renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Hor je visoko rangiran na Svjetskoj rang listi horova, koju formira Interkulturna fondacija "Musika mundi". 

 

Izvor: Agencije

Komentari