• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 13:18
  • 10 / 05 / 2020
ZELJKOVIĆ: KOMERCIJALNO TESTIRANJE SAMO ZA ONE KOJI IDU U INOSTRANSTVO
  • 546
  • 0

ZELJKOVIĆ: KOMERCIJALNO TESTIRANJE SAMO ZA ONE KOJI IDU U INOSTRANSTVO

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radi na pripremi uputstava za rad unutar i van ugostiteljskih objekata, kao i za ostale poslovne subjekte koji poslije ublažavanja mjera mogu početi s radom, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

Zeljković je pojasnio da će jasno biti definisana udaljenost, upotreba lične zaštitne opreme, način dezinfekcije, čišćenja i klimatizacije, kao i sve ostalo što je neophodno da bude definisan rad tih poslovnih subjekata.

On je dodao da se pri izradi uputstva uvažavaju i određene sugestije Unije udruženja poslodavaca Srpske, ali da je Institutu najvažnije da se ispoštuju epidemiološke mjere, kao i mjere lične zaštite i lične higijene.

Zeljković je podsjetio je da je Institut uveo komercijalnu uslugu testiranja na prisustvo virusa korona koja košta 200 KM, a odnosi se samo na osobe koje idu na rad u inostranstvo, te na studente i đake koji moraju da nastave školovanje u inostranstvu.

On je napomenuo da su i dalje besplatni svi slučajevi i uzorci koje testiraju u skladu sa definicijom slučaja i sa mišljenjem higijensko-epidemioloških službi u domovima zdravlja određenih za testiranje.

Zeljković je istakao da analiza vršena na "Ril tajm – PCR" aparatu nema nikakve veze sa serološkim testovima, kako su naveli pojedini mediji i pojedine osobe na društvenim mrežama.

Ovo testiranje, dodao je, nije obuhvaćeno sredstvima koja dolaze iz donacija, nego vlastitim sredstvima Instituta, a analiza se radi na "Ril tajm - PCR" aparatu, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i "zlatni standard".

"Na uvođenje te usluge odlučili smo se na zahtjev poslovne zajednice i Privredne komore Srpske koji su nam upućivali zahtjeve za testiranje radnika zbog njihovog upućivanja na rad u inostranstvo, a upućivani su i lični zahtjevi u svrhu regulisanja radnog odnosa u inostranstvu", naveo je Zeljković.

IZVOR-NEZAVISNE

 

 

Komentari