• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 14:21
  • 11 / 05 / 2020
SRPSKA OD SUTRA UKIDA KARANTINE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA I NA GRANICI, DOZVOLJENO OKUPLJANJE DO 50 LJUDI
  • 529
  • 0

SRPSKA OD SUTRA UKIDA KARANTINE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA I NA GRANICI, DOZVOLJENO OKUPLJANJE DO 50 LJUDI

 Osobe koje se nalaze u lokalnim i karantinima na granici od sutra u šest časova boraviće u kućnoj izolaciji, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite republike Srpske Alen Šeranić nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Od sutra u 6 časova lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i upute osobe na kućnu izolaciju do 14 dana. Odnosno, ako je neko bio u karantinu pet dana, u kućnoj izolaciji će provesti još devet dana - rekao je  Šeranić.

Dodao je da će se na graničnim karantinima takođe od sutra od šest časova izdavati rješenja o kućnoj izolaciji. Istakao je da vozači u međunarodnom prevozu neće ići u izolaciju i samo će biti evidentirani.

- Svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, odmah se javlja porodičnom doktoru. Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u Republiku Srpsku u skladu sa rješenjem, o kućnoj izolaciji - rekao je Šeranić.

Dodao je da je Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici  stavio van snage odluku kojom je bili predviđeno da na javnim površinama ne može da bude grupa veća od troje ljudi i precizirao da je taj broj sada maksimalno 50 ljudi.

- Treba naglasiti da se i dalje ne preporučuju masovna okupljanja. Moraju se i dalje držati sve lične preventivne mjere, nošenje maski, rukavica u zatvorenom javnom prostoru te držanje distance, minimalne udaljenosti od dva metra - rekao je Šeranić.

 

IZVOR-AGENCIJE 

Komentari