• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:14
  • 12 / 09 / 2019
PLANIRAJU BESPLATNO PREDŠKOLSKO
  • 552
  • 0

PLANIRAJU BESPLATNO PREDŠKOLSKO

U POSLEDNjIH osam godina u Republici Srpskoj su zabeležene pozitivne tendencije oko konstantnosti rađanja, a ohrabruje podatak da je u prošloj godini rođeno 230 beba više nego godinu dana ranije, poručeno je juče u Banjaluci, na predstavljanju naučno-istraživačke studije "Demografski razvoj i populaciona politika RS - analiza stanja i predlog mera", a koju je na inicijativu predsednice RS Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio prof. dr Draško Marinković.

 

Član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik je istakao da pronatalitetnim merama treba opšta podrška u Srpskoj.

On je najavio da Srpska planira i besplatno predškolsko obrazovanje za svu decu u RS.

- Cilj društva je da se besplatno obuhvate sva deca i da se pronađu sredstva za to. Moramo to planirati u narednim godinama. Verujem da, kada bismo svi izdvojili resurse, lokalne zajednice i Republika, ali i neke kompanije, u narednih pet godina možemo doći do toga da obuhvatimo svu decu u vrtićima i da to bude besplatno za sve roditelje - rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsednica Srpske, poručila je da se ovom studijom prvi put sistematizuju sve mere u okviru populacione politike, jer broj novorođenih beba poslednjih godina nije zadovoljavajući.

Poseban problem, dodala je ona, jeste odlazak stanovništva s ovih prostora.

To nije pojava koja je izolovana i koja se dešava samo na prostoru Republike Srpske. To je pojava koja se dešava i u zemljama u našem okruženju - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila na niz mera, koje je Vlada RS poslednjih godina uvela kao pomoć u podizanju nataliteta, a to su podrška majci, novorođenčetu i porodici, stambeni krediti za mlade bračne parove, besplatni udžbenici za osnovce prvog i drugog razreda, dečiji dodaci, podrška nezaposlenim porodiljama i druge mere.

Radovan Višković, premijer RS, poručio je da iz budžeta 1,5 odsto ide za pronatalitetnu politiku, porodicu i sve što obuhvata taj segment.

- To nije beznačajan novac, ali sada treba da vidimo efekte. Zaustavili smo pad rađanja, imamo konstantan nivo rađanja unazad osam godina - kazao je Višković.

On je dodao i da je kroz mere za finansiranje veštačke oplodnje, u RS rođeno oko 1.115 beba.

Rekao je da će ubuduće sve nezaposlene majke koje nisu bile u radnom odnosu uoči rađanja, makar i jedan dan, imati pravo na naknadu.

 

PRIHODI

PREMIJER RS Radovan Višković je poručio i da će se deo prihoda od igara na sreću, takođe, usmeriti na pronatalitetnu politiku.

- Znate koja se kampanja vodila, kada smo ušli u donošenje novog Zakona o igrama na sreću. Sada su za preko 40 odsto veći prihodi i biće usmereni u pronatalitetnu politiku - istakao je Višković.

 

 

Komentari