• VIJESTI, REGION
  • 05:23
  • 19 / 05 / 2020
ITALIJA "PRIMA" TURISTE OD 3. JUNA: EVO KO MOŽE DA PUTUJE I KAKO
  • 682
  • 0

ITALIJA "PRIMA" TURISTE OD 3. JUNA: EVO KO MOŽE DA PUTUJE I KAKO

Evo ko sve i pod kojim uslovima može da otputuje u Italiju već za dve nedelje, a ko će morati još malo da sačeka...

Italiju je korona virus skoro "razorio". Od početka epidemije 21. februara preminulo je skoro 32.000 ljudi, što je ovu zemlju dovelo na tužno treće mesto u svetu, a broj potvrđenih slučajeva premašio je četvrt miliona. Situacija se poslednjih dana smiruje, reklo bi se, ali posledice korona virusa će se osećati dugo… I na polju ekonomije, između ostalog.

Italija se oprezno vraća "normalnom" životu, ali ništa nije kao pre: restorani, kafići, muzeji, prodavnice počinju da rade po novim pravilima, elitno italijansko takmičenje Serija A neće se nastaviti 13. juna, kako je ranije najavljivano...

I ako ste se sad zapitali "kakvi onda crni turisti za dve nedelje", evo objašnjenja. Italija, dobrim delom, živi od turizma, i ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo danas je najavio, na sastanku evropskih zemalja posvećenom turizmu, da će ova zemlja biti spremna da dočeka turiste 3. juna. (I konstatovao da je neprihvatljivo da se stvaraju "crne liste" među evropskim zemljama, uzgred budi rečeno.)

Kad uzmete u obzir da od nečega mora da se živi, donekle je razumljivo što Italijani nameravaju da požele dobrodošlicu turistima za petnaestak dana. Kako i pod kojim uslovima? Pa, ovako… Italija je prinuđena da pokrene turističku granu privrede, iz očiglednih razloga. U skladu s tim, pravila o karantinu za strance koji ulaze u zemlju biće prilagođena situaciji. Ali, ovo neće važiti za sve.

Evo detaljnog objašnjenja novih pravila:

Da li sada možete da otputujete u Italiju?

Međunarodna putovanja u Italiju ostaju moguća, ali ne iz turističkih razloga. Italijanski državljani koji su trenutno van zemlje, mogu da dođu kući, a ulazak u Italiju omogućen je i osobama koje nisu državljani ove zemlje, ali mogu da dokažu da moraju da uđu u zemlju zbog neodložnog posla, iz urgentnih medicinskih razloga ili sličnog "hitnog slučaja".

Po dolasku, putnici moraju biti u obaveznom karantinu od 14 dana, nadležnim vlastima moraju ostaviti adresu na kojoj će biti u samoizolaciji, i o svom dolasku moraju obavestiti lokalne zdravstvene službe.

Takođe, po ulasku u zemlju, nije dozvoljeno korišćenje javnog prevoza, tako da osoba koja planira da doputuje u Italiju mora da organizuje da je neko "pokupi", ili da iznajmi automobil ili taksi.

Kada će biti moguća turistička putovanja?

Većina restrikcija koja pogađaju turiste biće ukinuta 3. juna, što znači da će i državljani Italije i posetioci moći da putuju ovom evropskom zemljom iz bilo kojeg razloga, uključujići i turističke. Ali, za turiste iz međunarodnog saobraćaja, stvari prilično zavise od toga iz koje zemlje dolaze

Ko će od 3. juna moći da putuje u Italiju?

Od 3. juna, karantin će biti ukinut za putnike iz Evropske unije, kao i za one iz zemalja članica šengenske zone - Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Nova "labavija" pravila važiće i za državljane Velike Britanije, Andore, Monaka, San Marina i - Vatikana.

Turisti koji bi doputovali iz neke od navedenih zemalja, neće se suočavati ni sa kakvim restrikcijama po ulasku u Italiju, mada od mera koje su na snazi u matičnoj državi zavisi da li će po povratku sa odmora u Italiji morati da idu obavezni karantin u svojoj zemlji ili ne.

Ali, turisti koji dolaze iz neke od navedenih zemalja, a pre manje od 14 dana su bili u nekoj od država koje nisu "na listi", moraće u karantin.

Recimo… Ako je Britaniac posetio Indiju, vratio se u Veliku Britaniju, a onda otputovao u Italiju u roku kraćem od dve nedelje, moraće po ulasku u Italiju u karantin od 14 dana, a isto važi i za Amerikanca koji bi na putu do Italije presedao u Nemačkoj.

Državljani drugih zemalja moraće još da pričekaju, pre nego što budu mogli da posete Italiju.

Prema poslednjoj odluci vlade, turistima iz zemalja koje nisu članice EU i ne pripadaju zoni šengena neće biti dozvoljen ulazak u Italiju najmanje do 15. juna, a možda i duže. Italijanska vlada tek treba zvanično da saopšti kada će se Italija ponovo otvoriti za sve turiste, a to mora da učini najkasnije do 14. juna, kada ističe mera zabrane turističkih putovanja koja trenutno važi.

Do tada, državljani zemalja koje nisu na spisku gore nabrojanih zemalja, mogu da ulaze u Italiju u hitnim slučajevima (pobrojani iznad, takođe), ali je četrnaestodnevni karantin neophodan.

Na sve ovo treba dodati da se ne zna još ni kako bismo uopšte mogli da stignemo u Italiju, osim eventualno avionom i to tek kad i ako ovog leta avioni uopšte budu poletali iz Srbije u pravcu Italije.

Srbija je ranije donela odluku da od 1. juna otvori granice ka Severnoj Makedoniji, Albaniji, BiH i Crnoj Gori. Ali, još se ne zna kakva će pravila biti za dve nedelje recimo za ulazak iz BiH u Hrvatsku, pa onda u Sloveniju, ako dolazite iz Srbije, na primer, tako da kola i autobusi za sada "otpadaju".

Mnogo je nepoznanica, a dodatni problem stvara to što odluke moraju da se usaglase, većim delom bar, tako da važe ako ništa drugo u svim zemljama EU.

 

Izvor: Mondo.ba

Komentari