• VIJESTI, REGION
  • 14:24
  • 19 / 05 / 2020
U SRBIJU OD PETKA NAJVJEROVATNIJE BEZ TESTIRANJA I ODLUKE KOMISIJE
  • 601
  • 0

U SRBIJU OD PETKA NAJVJEROVATNIJE BEZ TESTIRANJA I ODLUKE KOMISIJE

Krizni štab za borbu protiv virusa korona uputiće Vladi Srbije prijedlog da se od petka, 22. maja, ukine obaveza da građani Srbije i stranci, moraju da imaju negativan PCR test prilikom ulaska u ovu zemlju.

Rekla je to za Tanjug zamjenica direktora Insituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević i dodala da strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju.

Vlada Srbije na sutrašnjoj sjednici, objavio je „Blic“ odlučivaće o ovoj mjeri.

Prema saznanjima lista, na Kriznom štabu razmatrana su dva modela koja se odnose na ulazak u Srbiju.

Prema prvom, od petka bi trebalo ukinuti testiranje i samoizolaciju za sve koji ulaze u Srbiju, dakle i za državljane Srbije i za strance, a drugi prijedlog bio je da se od petka ukine za region, a od 1. jula za sve putnike u Srbiju.

Vladi Srbije je, ipak, upućena preporuka da se liberalizuje režim ulaska u Srbiju za sve od petka, ali će konačnu riječ imati Vlada Srbije.

Kako sada stvari stoje, navodi list, za ulazak u Srbiju neće biti potreban test i testiranje na koronu, već će svi koji su „zdravstveno sumnjivi“ biti pod epidemiološkim nadzorom.

Na Kriznom štabu je rečeno da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na kovid-19.

Ukoliko se u Srbiji epidemija bude kretala u željenom i očekivanom pravcu, praktično jedina mjera koja će ostati je - samoprocjena svih rizika.

Prema današnjim razgovorima na Kriznom štabu, nijedan test na koronu ne bi trebalo da košta više od 6.000 dinara (50 evra).

Broj zaraženih u Srbiji, poslije skoka novooboljelih zbog lokalnog žarišta u Vranju, sada je u drastičnom padu.

Najnovije testiranje pokazuje da je broj oboljelih u Srbiji, u odnosu na testirane - preciznije 0,6 odsto, što se smatra ne samo odličnim rezultatom, već se Srbija kreće ka potpunom kraju epidemije.

Ipak, još nije proglašen kraj epidemije i svi građani treba da se pridržavaju osnovnih mjera - nošenje maski, te držanje distance.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari