• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:49
  • 28 / 05 / 2020
BRUCOŠE ČEKA 4.016 INDEKSA
  • 691
  • 0

BRUCOŠE ČEKA 4.016 INDEKSA

Na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj u akademskoj 2020/2021. godini biće mjesta za 4.016 redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija, što je za 179 mjesta manje nego lani.

Navedeno je to u odluci Vlade RS koja odlučuje o broju studenata koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike, dok javne visokoškolske ustanove same određuju broj samofinansirajućih, vanrednih i brucoša iz stranih država.

Prema odluci Vlade, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”, na Univerzitetu u Banjaluci biće mjesta za 2.197 redovnih studenata prve godine prvog ciklusa studija, što je za 28 mjesta više u odnosu na proteklu akademsku godinu.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.639 brucoša, što je za 207 manje u odnosu na prošlu godinu. Vlada je odobrila i upis 130 redovnih studenata na Visoku medicinsku školu u Prijedoru i 50 na Visoku školu za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin kaže za “Glas Srpske” da su upisne kvote za ovu godinu bazirane na ostvarenom upisu iz prethodne akademske godine.

- U akademskoj 2019/2020. godini ostvarili smo upis oko 2.100 studenata u sva tri upisna roka, tako da i ove godine očekujemo da situacija bude slična - rekao je Gajanin i naglasio da su mnogi studijski programi inovirani u skladu sa evropskim preporukama.

Gajanin ističe da visokoškolske ustanove iščekuju usvajanje novog zakona o visokom obrazovanju, prema kojem bi svi redovni studenti koji daju godinu za godinom, bez obnove, imali besplatno školovanje.

- To je najbolja preporuka za studiranje u Srpskoj - poručio je Gajanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže za “Glas Srpske” da su upisne kvote smanjene u odnosu na prošlu akademsku godinu na svim studijskim programima osim na medicini, gdje je ponuđeno više mjesta za strane državljane.

- Smanjili smo upisne kvote da ne dolazimo u situaciju da tražimo 2.000, a upišemo pola od toga. Smatram da je na pojedinim studijskim programima mogao biti još korigovan broj mjesta, ali i ovo je pomak u odnosu na to kako je bilo ranije - rekao je Kulić.

Dodao je da su očekivanja u vezi sa zainteresovanošću svršenih srednjoškolaca za školovanje na domaćim fakultetima podijeljena te da će na to mnogo uticati usvajanje novog zakona.

- Nadam se da će zakon uskoro u Narodnu skupštinu RS i da će biti usvojen do početka akademske godine. Od toga najviše očekujemo - rekao je Kulić.

Kada je riječ o novim studijskim programima, Kulić kaže da buduće brucoše očekuje i studijski program medicina na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči, dok je na trećem ciklusu studija ponuđen novi studijski program bioinženjering i medicinska informatika, koji se realizuje na Medicinskom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu.

Drugi ciklus

Prema odluci Vlade RS, u prvu godinu drugog ciklusa studija moći će se upisati 1.137 redovnih studenata, što je za 15 manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Od ukupnog broja 688 mjesta čeka redovne studente na Univerzitetu u Banjaluci, a 449 studente na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari