• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BIJELJINA
  • 07:11
  • 28 / 05 / 2020
„PAVGORD“ KUPUJE POTRAŽIVANJA SRPSKE U “ŽITOPROMETU”
  • 696
  • 0

„PAVGORD“ KUPUJE POTRAŽIVANJA SRPSKE U “ŽITOPROMETU”

 

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Poreskoj upravi RS da svoja potraživanja u “Žitoprometu” iz Bijeljine koji je u stečaju, proda na javnom konkursu. Prema saznanjima CAPITAL-a jedan od prvih u redu za nadmetanje će biti kompanija “Pavgord” Gordana Pavlovića, koja je ubjedljivo najveći povjerilac posrnulog preduzeća.

Kako se navodi u odluci Vlade, osnovni uslov za ustupanje potraživanja je da naknada ne može biti niža od 70 odsto ukupno prijavljenih potraživanja. "Ovlašćuje se direktor Poreske uprave da pristupi zaključivanju ugovora o ustupanju potraživanja u stečajnom postupku sa najpovoljnijim ponuđačem, uz prethodno pribavljeno mišljenje pravobranilaštva Republike Srpske", piše u odluci. Vlada je i ostalim republičkim institucijama predložila da se na ovaj način "riješe" svojih potraživanja u Žitoprometu.

 Tu je prije svega mislila na "Institut za javno zdravstvo", "Elektro Bijeljinu", "Vode Srpske" i "Službeni glasnik RS". Advokat Miloš Stevanović, pravni zastupnik fočanskog "Pavgorda" u izjavi zaCAPITAL je potvrdio naše navode. "Pavgord će učestvovati u licitaciji. Drago nam je da je država prepoznala investitore koji žele da ulažu i naravno da podržavamo fer i transparentan postupak.

Spremni smo dati kvalitetnu ponudu, a kasnije nastaviti sa investicijama u „Žitopromet" jer je cilj "Pavgorda" da se kompanija podigne i da se ljudi koji su tamo radili ponovo zaposle, a proizvodnja obnovi", kazao je Stevanović. Podsjećamo,na ročištu održanom u februaru stečajni upravnik "Žitoprometa" je priznao potraživanja od 6,2 miliona KM. Od te cifre "Pavgord" ima razlučno pravo na iznos od 4,8 miliona KM.

 Procjenjena imovina preduzeća je 11,5 miliona KM. Stečajni upravnik Aleksandar Vićanović, kaže za naš portal kako je stečajni postupak tekao veoma dobro do pandemije virusom korona, nakon čega je došlo do usporavanja procesa. Ipak, i pored toga on predviđa kako će ovo biti jedan od najbrže okončanih stečaja u Srpskoj.

"U slučaju "Žitoprometa" je veoma dobro to što postoji zainteresovani investitor. Okružni privredni sud u Bijeljini je pokazao veliku sposobnost i fleksibilnost pa bi smetnju za brz završetak jedino mogli predstavljati pojedine tužbe", kazao je on. Stečaj u ovom preduzeču je otvoren u decembru prošle godine.

 Izvor: Capital.ba

 

 

Komentari