• VIJESTI, REGION
  • 05:56
  • 13 / 09 / 2019
BABIŠ: NE VIDIM RAZLOG ZA POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA
  • 1229
  • 0

BABIŠ: NE VIDIM RAZLOG ZA POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da ne vidi razlog da Vlada Češke povuče priznanje samoproglašenog Kosova, kao što to zahtijeva predsjednik Miloš Zeman.
On je, nakon sastanka premijera Višegradske grupe u Pragu, rekao da će visokorangirani zvaničnici razgovarati o pitanju Kosova i Metohije.

"Zeman ima isti stav o Kosovu i isto govori od 2013. godine. To nije ništa novo. Što se tiče stava Vlade, spoljna politika Češke Republike je, prirodno, presudna", istakao je Babiš.

Babiš je naglasio da Vlada Češke održava redovne sastanke na kojima se koordinišu inostrane posjete i spoljna politika.

"Sigurno ćemo razgovarati o tome, ali ne vidim razlog da vlada promijeni stav", dodao je Babiš.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Češka "u potpunosti nepovratno" priznala samoproglašeno Kosovo.

U saopštenju, koje je objavljeno na internet stranici Ministarstva, podsjeća se da Češka nikada nije povukla nijedno svoje priznanje.

Zeman je tokom posjete Srbiji izjavio da želi da sa drugim visokim zvaničnicima razgovara o povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

Govoreći o samoproglašenom Kosovu, Zeman je istakao da zemlja kojom upravljaju ratni zločinci ne bi trebalo da bude dio zajednice demokratskih država.

On je odmah po dolasku u Beograd u utorak, 10. septembra, rekao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "voli Srbiju i srpski narod, ali ne i /samoproglašeno/ Kosovo", podsjetila je Češka novinska agencija /ČTK/.

Agencija u tekstu podsjeća da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine i da je Češka, kao i mnoge druge zemlje, priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, za razliku od zemalja kao što su Slovačka, Španija, Rusija, BiH i Grčka, koje nisu priznale nezavisno samoproglašeno Kosovo. 

IZVOR: AGENCIJE

Komentari