• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:12
  • 03 / 06 / 2020
AERODROM U TUZLI PONOVO OTVOREN
  • 529
  • 0

AERODROM U TUZLI PONOVO OTVOREN

Nakon dva i po mjeseca obustave rada zbog pandemije korona virusa Međunarodni aerodrom u Tuzli danas je ponovo uspostavio zračni saobraćaj. Pod posebnim mjerama putnicima se omogućava ukrcavanje u avione, a oni koji nemaju adekvatnu dokumentaciju za ulazak u zemlje Evropske unije danas su vraćeni sa aerodroma.

 

Na pisti Međunarodnog aerodroma u Tuzli jutros od šest sati smjenjuju se avioni kompanije Wizz Air koji putnike danas prevoze na sedam destinacija. U odnosu na period prije pojave pandemije korona virusa opsluživanje putnika u odlasku i dolasku sada je znatno drugačije.

Novinari portala Klix danas je posjetili tuzlansku vazdušnu luku gdje su se uvjerili u način rada. Direktor aerodroma Esed Mujačić pojašnjava da se razlike sada ogledaju u poštivanju propisanih mjera od državnih institucija, a koje se primjenjuju u cilju zaštite putnika te aerodromskog i kabinskog osoblja od zaraze korona virusom.

– Prema terminalu i objektu aerodroma mogu prići samo putnici, dok je njihovoj pratnji onemogućen prolazak uz pomoć prepreka koje smo postavili. Na samom ulasku u vanjski krug aerodroma putnici prolaze kroz prvu trijažu, zatim na ulazu u putnički terminal vrši se mjerenje tjelesne temperature. Takođe, nakon toga naši zaposlenici vrše dezinfekciju ruku te kontrolišu da li putnici imaju maske i rukavice – kaže Mujačić.

Nakon ovih procedura putnici ponovo prolaze kroz određene higijensko-epidemiološke provjere, vrši se pregled zaštitne opreme koju koriste, a uz poštivanje socijalne distance upućuju se prema punktu Granične policije BiH.

– Kada je riječ o dolasku putnika, oni sada na aerodromu trebaju biti dva sata i 15 minuta prije leta, a sve detaljne upute za njih postoje i na našoj zvaničnoj web stranici. Ukoliko su svi oni disciplinovani i poštuju izrečene mjere, njihovo opsluživanje će biti znatno brže, a ni naši zaposlenici neće imati problema – navodi Mujačić te dodaje da su šalterski službenici aerodroma od putnika odvojeni staklom ili pleksiglasom kako bi se onemogućio njihov direktni kontakt.

U vrijeme korona virusa kontinuirano se vrši dezinfekcija prostora aerodroma, a putnici koji se iskrcaju iz aviona, nakon potrebnih procedura odmah moraju napustiti putnički terminal.

 

Vratili veći broj putnika

Mujačić ističe da prvi letovi nisu popunjeni u svom maksimalno predviđenom kapacitetu, a jedan od razloga su ograničenja prilikom ulaska putnika u svaku državu Evropske unije.

– Naime, još uvijek ne može putovati svako ko želi. Svaka od država je propisala svoje uslove, nema turističkih putovanja, a naši građani mogu ulaziti samo ako imaju odgovarajuću dokumentaciju, odnosno boravišnu ili privremenu vizu, neku garanciju ili pismo koje im dozvoljava ulazak i slično. Mi smo jutros na dva leta morali vratiti veći broj putnika jer nisu bili dovoljno informisani te nisu imali neophodnu dokumentaciju – naglašava Mujačić.

S druge strane, mogućnost otvaranja tuzlanskog aerodroma od izuzetnog je značaja za ovu zračnu luku koja je u protekla dva i po mjeseca zabilježila neostvarene prihode od milion i po konvertibilnih maraka, a osnovni, fiksni troškovi su morali biti izmireni.

– Jedva smo čekali da se granice i aerodrom otvori kako bismo mogli pokrenuti letove jer mi od prevoza putnika živimo, odnosno to nam je osnovni vid prihoda. Dobro je što smo uspjeli zadržati i sve destinacije koje smo imali prije pandemije korona virusa, a prisutna su i dva bazna aviona – navodi Mujačić.

Nova linija od jula

Mujačić je istakao da trenutno imaju obećanja kantonalne i federalne vlade vezano za pružanje određene finansijske pomoći koja će im na putu stabilizacije koristiti za nadoknađivanje gubitaka.

– Mislim da u predstojeća dva mjeseca nećemo imati prihode koje smo imali ranije po popunjenosti leta jer oni još uvijek ne djeluju u punom kapacitetu, ali nadamo se stabilizaciji stanja nakon tog perioda – dodao je Mujačić.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli trenutno se leti na 16 destinacija u šest evropskih država, a uvedena je i nova linija za Salzburg koja će biti operativna od 2. jula ove godine.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari