• VIJESTI, BIJELJINA
  • 06:24
  • 10 / 06 / 2020
RADNICI „ŠEĆERANE“ OPTUŽILI MUHIĆA DA IH JE PREVARIO
  • 531
  • 0

RADNICI „ŠEĆERANE“ OPTUŽILI MUHIĆA DA IH JE PREVARIO

Bivši radnici „Fabrike šećera“ okupili su se danas ispred Advokatske kancelarije „Muhić“ u Bijeljini zahtijevajući od advokata Faika Muhića ugovor o zastupanju i optužujući ga da nije radio u njihovom interesu.

Jedan od bivših radnika „Šećerane“ Drago Vasilić kaže da je u ugovoru o zastupanju precizno bilo navedeno da novac od prodaje „Šećerane“ ide na račun Advokatske kancelarije koja bi ga nakon toga raspoređivala povjeriocima, radnicima koje Muhić zastupa.

„Nismo mi radnici uskratili Muhiću to pravo, niti mu je potencijalni kupac uskratio to pravo, već je to osporio bivši stečajni upravnik „Šećerane“ Lazo Đurđević. On treba od Đurđevića da traži odgovor zbog čega mu je uskraćeno pravo da raspolaže novcem od eventualne prodaje fabrike“, naveo je Vasilić.

Dodao je da je jedini ozbiljan kupac zainteresovan za Fabriku firma „Pavgord“, jer niko od ranije zainteresovanih nije uplatio depozit od deset odsto.

„“Pavgord“ je uplatio taj iznos, odnosno 100.000 KM i ponudio je pet miliona KM za fabriku. Na Skupštini povjerilaca 8. novembra 2019. godine advokat Muhić nije obavijestio radnike o ponudi „Pavgorda“, te je ostao uzdržan kao pravni zastupnik radnika prilikom glasanja. Tada smo izgubili povjerenje u njegovo zastupanje“, istakao je Vasilić.

Istakao je da je ponašanje advokata nedopustivo, te da su radnicima stigle opomene pred tužbu.

„Traži od nas da mu isplatimo 10 odsto od presuđenih iznosa naših potraživanja, dok je u ugovoru navedeno da treba da mu isplatimo 10 odsto od naplaćenog potraživanja. U međuvremenu su se pojavljivali razni sumnjivi kupci, koji su u Okružni privredni sud ulazili mokrih čarapa, sušeći ih na radijatoru, s navodnom namjerom da kupe Fabriku. U međuvremenu je i Lozničanin odustao od navodne kupovine, jer nema 50.000 KM da uplati depozit“, kaže Vasilić koji zamjera advokatu Muhiću na iskazanoj opstrukciji u postupku prodaje „Šećerane“.

Istakao je da je i Enver Moralić, koji od Fabrike šećera potražuje oko 15 miliona KM, dobio prvu tužbu od 2,7 miliona, te da su obaveze „Šećerane“ sada povećane na 19 miliona KM.

„Drugo potraživanje Moralića iznosi 12,5 miliona KM. Pitamo se, gdje bismo mi radnici bili da se nije pojavio „Pavgord“. Mi ne bismo dobili ništa od svojih potraživanja. „Pavgord“ je ponudio radna mjesta, za bivše radnike i članove njihovih porodica“, kaže Vasilić.

Bivša radnica Fabrike Šećera Jadranka Krstić istakla je da nisu došli ispred Advokatske kancelarije da protestuju, već žele odgovore na mnoga pitanja, među kojima je i pitanje šta je sa sudskim rješenjem o prinudnoj naplati radničkih potraživanja, o čemu je advokat Muhić bio dužan da obavijesti radnike.

„Prošle su mnoge licitacije, stečaj je ušao u petu godinu. Neki radnici su u međuvremenu umrli, čekajući da naplate svoja potraživanja. Naš punomoćnik se počeo igrati sa ljudskim životima, odugovlačeći stečaj, zarad svojih interesa. Neka nam objasni, da li u sudskoj praksi postoji da klijent nema sudsku presudu i ugovor o zastupanju koji nikada nismo vidjeli“, navela je ona.

Upitala je zašto je Muhiću toliko godina trebalo da kopira dokumentaciju i podijeli svakom radniku.

„Ostao nam je dužan odgovor na pitanje šta je sa 1.800 KM, što je potpisao da nam je isplatio, a nije nam isplatio. Pozivam policiju i tužilaštvo da ispita taj slučaj. Mi, radnici, ne možemo da presuđujemo o uskraćivanju novca na koji smo po zakonu imali pravo“, rekla je Krstićeva.

Naglasila je da su radnici očajni jer advokat od njih traži da mu uplate sve ono što su oni naplatili od „Pavgorda“ i još puno više od toga, odnosno 10 odsto od presuđenih potraživanja, plus sudske troškove.

Muhić: Zastupao sam vas 10 godina, niste platili ni marku

Od Muhića nismo mogli dobiti komentar, jer nije bio u kancelariji u vrijeme skupa radnika.

Prethodno je radnicima na dopis kojim zakazuju sastanak s njim, odgovorio da oni njemu ne mogu zakazivati sastanke kad hoće.

„Vi niste više moji klijenti nego dužnici, a da li vam se sviđa da platite dug ili ne, to je vaš problem, a ne moj. Vi štrajkujte i sastančite koliko god hoćete, ali ne možete ignorisati da ova Kancelarija radi za vas, bivše radnike, od 2010. godine, a da od vas nije primila nijedne marke“, naveo je Muhić.

Dodao je da je Kancelarija finansirala sve sudske troškove, troškove izvršnog postupka, te zastupala radnike u stečajnom postupku.

„To su tri različita postupka. Sve je bilo blagovremeno, ostvarili ste maksimalni finansijski efekat, nije bilo kašnjenja i greške koja se mogla pripisati Kancelariji, dakle sve je sa naše strane urađeno perfektno a vaša potraživanja su u cjelosti priznata čak i ona koja nisu zarađena“, istakao je Muhić.

Pojasnio je da  je Kancelarija sa radnicima sklopila fer Ugovor kojim je definisano da će radnici, kada naplate potraživanje iz sudske odluke, advokatu platiti sve sudske troškove i 10 odsto od onoga što je radnicima dosuđeno.

„Ugovorom i datim Punomoćjem kod Notara regulisano da smo mi ovlašteni naplatiti u vaše ime ta potraživanja. Vi ste bez moga pitanja i znanja, a pogotovo bez moje saglasnosti, kao i znanja ostalih radnika prodali svoje potraživanje „Pavgordu“ koji je nastupao nekorektno jer se nije obraćao advokatu“, naveo je Muhić.

Dodao je da su radnici prodali svoja potraživanja, bez obavještavanja Kancelarije i bez da su prvo raskinuli Ugovor o zastupanju.

„Vi ste u najmanju ruku trebali isplatiti Kancelariji, čak i da ste imali našu saglasnost za prodaju potraživanja, sve sudske troškove i 10 odsto od potraživanja dosuđenih po osnovu radnog odnosa. Niko od vas ko je prodao potraživanje nije uradio tako. I ne samo da ste nas zakinuli, svojom prodajom potraživanja upropastili ste šanse ostalih da naplate u stečaju veću sumu svojih potraživanja. Savjetujem vam da svoju sramotu ne iznosite u javnost“, naveo je Muhić u odgovoru na dopis o zakazivanju sastanka.

Poručio je radnicima da će sud reći da li su ispoštovali svoju ugovornu obavezu prema Kancelariji ili ne.

 

Izvor: InfoBijeljina

Komentari