• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:54
  • 11 / 06 / 2020
OBRAČUN SNSD I DNS
  • 458
  • 0

OBRAČUN SNSD I DNS

Da li će dvije najveće vladajuće stranke u Srpskoj – SNSD i DNS riješiti nesuglasice ili će jaz između njih postati još dublji znaće se nakon današnjeg sastanka najvišeg rukovodstva ove dvije stranke.

 

Iz SNSD su najavili da će sastanak biti održan tačno u podne te da će ga predvoditi lideri dvije stranke, Milorad Dodik i Nenad Nešić. U SNSD očekuju da će na njemu biti riješene sve dosadašnje nesuglasice sa DNS.

Generalni sekretar DNS i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac potvrdio je za Srpskainfo da će se na sastanku vidjeti da li postoji mogućnost dogovora dvije stranke oko Prijedora – grada oko kojeg se već duže vrijeme lome koplja lokalnih odbora SNSD i DNS.

– Otvorićemo temu da vidimo kakvo je stanje i u drugim lokalnim zajednicama, odnosno gdje se možemo dogovoriti s našim koalicionim partnerima oko zajedničkih kandidata ili podrške našim kandidatima – rekao je Banjac.

On nije želio da iznosi detalje o tome s kojim stavovima DNS ide na sastanak i da li će imati neke posebne zahtjeve ističući da o tome ne treba raspravljati putem medija.

To ćemo vidjeti na sastanku. Detalji razgovora bi trebali da ostanu između dvije partije, a ne da o tome spekulišemo preko medija – naveo je Banjac.

Podsjećamo, sastanak s rukovodstvom SNSD je prošle sedmice zatražio DNS nakon što je Vlada Republike Srpske ekspresno smijenila ministarku uprave i lokalne samouprave Lejlu Rešić, koja je kadar te stranke.

Do smjene je došlo zbog nezadovoljstvo vrha SNSD zbog posljednjih dešavanja u Prijedoru. Ovaj grad je, naime, već dugo u centru sukoba članstva DNS i SNSD, koji se bore za prevlast u njemu. Prvo je prošle godine SNSD, uz pomoć odbornika SDA, DF, PDP, SDS i još nekih, napravio većinu u Skupštini grada Prijedora, ali je DNS ovih dana uspio da vrati vlast i potisne najveću vladajuću stranku u opoziciju.

To je razljutilo SNSD, a posebno činjenica da je DNS vlast vratio uz pomoć odbornika SDS.

Sve to se dešavalo samo nekoliko dana nakon što je lider SNSD Milorad Dodik uputio pismo strankama koje čine vladajuću većinu u Srpskoj u kojem je naglasio da “neće prihvatiti, niti tolerisati, da bilo koja od stranaka koalicije za predstojeće lokalne izbore dogovara saradnju sa opozicionim strankama”.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari