• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 12:36
  • 13 / 09 / 2019
OD ZDRAVSTVENIH USTANOVA ZATRAŽENI PODACI O ZAPOSLENIMA
  • 548
  • 0

OD ZDRAVSTVENIH USTANOVA ZATRAŽENI PODACI O ZAPOSLENIMA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je resorno ministarstvo zatražilo od svih zdravstvenih ustanova da dostave podatke o tome koji profil zdravstvenih radnika, sa koliko godina radnog staža i na kojem radnom mjestu je napustilo tu ustanovu.
Odgovarajući na pitanje novinara u Bijeljini o "odlivu kadrova" u ovoj oblasti, Šeranić je rekao da je prije desetak dana zatraženo od svih zdravstvenih ustanova da dostavi podatke u vezi sa ovim pitanjem.

Šeranić je naveo da je veoma teško doći do zvaničnih podataka s obzirom na to da komore, koje su zadužene za pitanja zdravstvenih radnika, "nemaju ni zakonski osnov da prate, uslovno rečeno, takvu vrstu migracija".

"Mi smo zatražili od svih javnih zdravstvenih ustanova da nam dostave jasne podatke koja vrsta zdravstvenog radnika, koji profil, sa koliko godina radnog staža i na kojem radnom mjestu je napustilo javnu zdravstvenu ustanovu, te da vidimo u kojem pravcu su se kretali", dodao je Šeranić.

On je naveo da treba sagledati da li su to zdravstveni radnici koji su otišli u drugu zdravstvenu ustanovu, a koji su ipak ostali u Republici Srpskoj, ili su to oni koji su napustili Srpsku.

"Shodno svim tim podacima koje zdravstvene ustanove budu dostavljale moći ćemo da planiramo određene mjere, odnosno u kojem pravcu ćemo ići i na koju ciljnu grupu, te na koji način ćemo djelovati", rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je to proces koji traje jer nije isto prikupiti podatke od domova zdravlja sa manjim brojem zaposlenih i onih, kao što je Klinički centar Republike Srpske, koji ima 3.000 zaposlenih.

"Stoga, treba malo i sačekati i pažljivo odraditi ovaj posao", rekao je Šeranić.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari