• VIJESTI, SVIJET
  • 05:37
  • 15 / 06 / 2020
PEKING UŠAO U "VANREDNI PERIOD" ZBOG VIRUSA KORONA
  • 547
  • 0

PEKING UŠAO U "VANREDNI PERIOD" ZBOG VIRUSA KORONA

Nakon nekoliko sedmica bez novih slučajeva korona virusa, Peking je posljednjih dana zabilježio na desetine novozaraženih osoba. Prema pisanju "Guardiana" svi su povezani sa velikom tržnicom na kojoj se prodaje hrana.

To izaziva zabrinutost da bi broj oboljelih još više mogao rasti. Vlasti u Pekingu su u nedjelju naveče naložile svim kompanijama da nadziru 14-dnevni karantin za sve radnike koji su eventualno posjetili tržnicu ili bili u kontaktu s nekim ko je posjećivao to mjesto.

"Peking je ušao u vanredan period", rekao je portparolu grada Pekinga, Šu Heđian.

"Guardian" piše da je lanac restorana koji prodaje tradicionalne pekinške rezance zatvorio nekoliko objekata nakon što su dva radnika bila pozitivna na korona virus. U Pekingu skoro da nije bilo novozaraženih posljednjih sedmica, sve do 12. juna kada su se počeli registrovati oboljeli. Od petka do danas prijavljena je 51 zaražena osoba.

Prema informacijama zdravstvenih ustanova u Pekingu, potraga za kontaktima novozaraženih pokazala je da su svi zaraženi radili ili su kupovali unutar tržnice Sinfadi, za koje se tvrdi da je najveće tržište hrane u Aziji, ili da su bili u kontaktu s nekim ko je bio tamo.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari