• VIJESTI, REGION
  • 05:34
  • 19 / 06 / 2020
KOLINDA POKAZALA SREDNJI PRST ŠKORI: PROŠLO JE VRIJEME KAD JE ŽENA SJEDILA U ĆOŠKU
  • 709
  • 0

KOLINDA POKAZALA SREDNJI PRST ŠKORI: PROŠLO JE VRIJEME KAD JE ŽENA SJEDILA U ĆOŠKU

ZAGREB - Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović reagovala je na jučerašnju izjavu Miroslava Škore i to tako što je fotografiju sebe kako mu pokazuje srednji prst poslala Jutarnjem listu uz poruku.

“Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vijekove unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će 'baja' reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivijim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju”, poručila je za Jutarnji.

Podsjetimo, Škoro je izjavio da se silovana žena, ako zatrudni, o abortusu mora dogovoriti sa svojom porodicom, a kompletna izjava je izazvala niz reakcija.

“Lično i i kao čelnik Domovinskog pokreta zalažem se da se trudnoća štiti do kraja. Država, ako drži do sebe, ima bezbroj mehanizama kako da pomogne svakoj porodici, ženi, majci koja se odlučuje na takav čin. Nismo mi primitivna zajednica, ne zabrana, ali učiniti sve da se sačuva život”, rekao je Škoro.

Jedna od žešćih reakcija bila je i ona zamjenice gradonačelnika Osijeka Žane Gamoš, koja je objavila fotografiju na kojoj Škori pokazuje srednji prst te je pozvala i druge žene da učine to isto.

 

IZVOR-GALASSRPSKE

Komentari