• VIJESTI, REGION
  • 05:38
  • 19 / 06 / 2020
MEĐU NOVOZARAŽENIMA NAJVIŠE MLADIH
  • 692
  • 0

MEĐU NOVOZARAŽENIMA NAJVIŠE MLADIH

Zamjenica direktora Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da strukturu novozaraženih korona virusom većinom čine mladi i da građani treba da se ugledaju na stariju populaciju, za koju je kazala da je odgovornija.

– Više od tri mjeseca virus cirkuliše i širi se onoliko koliko mu mi dozvolimo. Možda zvuči poprilično strogo ali jeste tako. Ako pogledamo najstarije, koji su najugroženiji (…) možemo da vidimo da praktično svi do jednog nose maske – rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Naglasila je da mjere uvedene u borbi protiv epidemije korona virusa u Srbiji nisu ukinute prije vremena već kad su se stekli uslovi, a da je danas više mladih medju zaraženima jer se više kreću, prenosi Kurir.

 Ne možemo da kažemo da je virus prisutan malo ili mnogo u populaciji. Ako imamo rezervoar zaraze i ponašamo se rizično, onda postoje uslovi za njegovo širenje –  istakla je ona.

Dodala je da 80 odsto novozaraženih ima blage simptome ili je riječ asimptomatskim slučajevima.

– Ima sporadičnih slučajeva gdje infekcija ima težak oblik – da ima zapaljenja pluća ili da zahtjeva respiratore ali to je manje –  naglasila je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je ocijenila da je za tri mjeseca, od registracije prvog slučaja zaraze, zdravstveni sistem u Srbiji prilagođen borbi protiv epidemije i ojačan za tu svrhu.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari