• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:27
  • 19 / 06 / 2020
MUP RS: APEL GRAĐANIMA NA AŽURNOST PRILIKOM ZAMJENE LIČNIH DOKUMENATA
  • 470
  • 0

MUP RS: APEL GRAĐANIMA NA AŽURNOST PRILIKOM ZAMJENE LIČNIH DOKUMENATA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i na vrijeme ih zamijene. Ističemo da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštivanje mjera zaštite u cilju prevencije širenja virusa korona.

S obzirom da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu.

Podsjećamo, zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana, a lične karte 15 dana. Takođe, omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 КM (200 КM  za hitni postupak i 50 КM za pasošku knjižicu). 

Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 КM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je omogućilo da posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net) i android aplikacije MUP Republike Srpske, građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava: lične karte, vozačke dozvole i putne isprave.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

 

Komentari