• VIJESTI, REGION
  • 16:41
  • 21 / 06 / 2020
UPRKOS NISKIM CIJENAMA SMJEŠTAJA POSJETILACA NEMA U CRNOJ GORI
  • 272
  • 0

UPRKOS NISKIM CIJENAMA SMJEŠTAJA POSJETILACA NEMA U CRNOJ GORI

Danas zvanično počinje ljeto, a u normalnim okolnostima bi ulice morskih gradova u Crnoj Gori već bile prepune šetača, na plažama bi bilo nemoguće pronaći slobodno mjesto i smještajni kapaciteti već bi bili puni. No, ove godine u Tivtu, Baru, Budvi i Sutomoru vlada nešto drugačija situacija.

 

Zbog ponovnog povećanja broja zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini, u Crnu Goru je sada nemoguće ući bez PCR testa. Koliko god je to pogodilo državljane BiH i poremetilo im planove za ljetovanje, čini se da je mnogo više pogodilo turizam Crne Gore, prenosi Klix.

Naime, zbog nedavnog zatvaranja granica, u Crnoj Gori otkazane su skoro sve rezervacije za ovaj mjesec. Turističke agencije i hotelijeri vidno su razočarani te tvrde da se ranije nisu susretali sa ovakvom vrstom krize. Ipak, ne odustaju od namjere da privuku turiste, pa tako predstavljaju niže cijene smještaja, nove ponude i potpuno drugačije aranžmane za posjetioce.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju, mnoge turističke agencije i organizacije promijenile su ciljnu grupu i fokus usmjerile na region, ali i povećanu promociju crnogorske obale unutar same države. No ipak, ističu kako je veliki broj građana Crne Gore finansijski oštećen zbog krizne situacije, te kako zbog toga mnogi sebi ove godine neće moći priuštiti uživanje na obali.
– U ovo doba godine je inače nemoguće pronaći slobodnu ležaljku, ili čak slobodno mjesto za peškir na plaži. Sada je situacija drugačija, turista nema, a vikendom dođu Podgoričani koji ovdje imaju svoje kuće, ili žele iskoristiti niže cijene smještaja. Ali ipak, imamo sreće ako uspijemo iznajmiti više od dvadesetak ležaljki dnevno – objasnio je jedan od radnika koji iznajmljuje ležaljke.

Cijene su u većini kafića i restorana identične kao i prošle godine, malo je onih koji su odlučili da se prilagode situaciji. Tako ćete za koka-kolu izdvojiti 5 KM (2,5 evra), a isto toliko biće potrebno i za malo točeno pivo. Za espreso kafu biće vam potrebne dvije do tri marke, zavisno o lokaciji, a za salatu i hamburger do 10 KM (5 evra). Cijene sladoleda i kolača kreću se od dvije do osam KM (1-4 evra).

No uprkos nižim cijenama, ugodnoj temperaturi i toplom moru posjetioca je malo i obala je uglavnom pusta. Otvoreno je nekoliko suvenirnica, kafića i supermarketa, a mještani kažu kako se nadaju skorom popravljanju situacije jer na ovakvu atmosferu nisu i ne mogu naviknuti. Istog mišljenja su i turistički vodiči, koji kažu kako uvijek ostaje nada da će se stvari krenuti na bolje, te da augustovske i septembarske rezervacije neće biti otkazane.

 

Izvor: InfoBijeljina

Komentari