• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:20
  • 23 / 06 / 2020
ŠERANIĆ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA, ALI JE POD KONTROLOM
  • 462
  • 0

ŠERANIĆ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA, ALI JE POD KONTROLOM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da u posljednjih pet-šest dana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nije zadovoljavajuća, ali da je pod kontrolom, jer se zna odakle dolaze sva lica zaražena virusom korona.

Šeranić je naglasio da je u svim novim slučajevima riječ o kontaktima lica kod kojih je prethodno utvrđeno prisustvo virusa korona i to su lica koja su se sa simptomima javila u zdravstvene ustanove.

- Ono što nije dobro u ovoj slici je da je sve veći broj opština u kojima imamo zaražena lica, ali s druge strane dobro je da je simptomatologija virusa takva da nismo imali teških kliničkih slika - rekao je Šeranić večeras za Alternativnu televiziju.

Prema njegovim riječima, ovo se djelimično promijenilo tokom vikenda, jer je povećan broj hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru, ali je u regionalnim bolnicima registrovan pad broja lica sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

- Situacija se prati i shodno tome ćemo procjenjivati šta je na kome da uradi, da li na Republičkom štabu za vanredne situacije ili lokalnim kriznim štabovima - naveo je Šeranić.

On je dodao da je pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo nekoliko stvari, među kojima je otvaranje granica od 1. juna, veća cirkulacija ljudi, ublažavanje mjera u cijelom regionu.

- Građanima je dosadila korona i sva ova situacija, zaželjeli su se normalnosti. Poletjeli smo u tu normalnost i počeli smo da pružamo otpor jedinim mjerama koje imamo kada je u pitanju virus korona, a to je nošenje maski, fizička distanca, dezinfekcija ruku, radnog i životnog prostora - napomenuo je Šeranić.

On je poručio da svi moraju da shvate da nemamo vakcinu za virus korona, niti lijek i da su jedine mjere zaštite upravo te koje su na snazi.

- Važno je da građani shvate da nismo izašli iz vanredne situacije. Nošenje maski u zatvorenom prostoru je obaveza, imamo ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23.00 časa, nismo mijenjali broj lica koja se mogu okupljati. Sad je samo stvar poštivanja tih odluka - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, kontrolni organi su na terenu, možda treba da pojačaju aktivnosti i da restriktivno djeluju, ali pojedinci treba da shvate da su oni ti koji provode mjere.

Šeranić je napomenuo da se virus ne može iskorijeniti, da je on tu u zajednici, te da je pitanje kada će buknuti u pojedinim područjima.

Ministar zdravlja je naglasio da se mjere donose i ukidaju shodno epidemiološkoj situaciji, te da će u narednom periodu u centru pažnje biti ustanove kolektivnog smještaja, gdje će se obavljati kontinuiran nadzor.

Šeranić kaže da je u novonastaloj situaciji dobro što je povoljnija struktura oboljelih u odnosu na mart ili april, te da su zaražena lica starosti od 30 do 64 godine i od 15 do 29 godina, što se može povezati sa načinom života i prenošenja virusa.

- Ono što nije dobro je da se u toj populaciji virus vrlo brzo širi iako su zaraženi asimptomatski ili sa slabim simptomima - rekao je Šeranić.

Šeranić je najavio da će se narednih dana razmatrati strategija zbrinjavanja lica bez simptoma kod kuće uz adekvatan nadzor.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona, Šeranić je naveo da je potrebno 12 do 18 mjeseci da bi se proizvela vakcina koja je efikasna, bezbjedna i kvalitetna, te da očekuje da bi ona mogla biti spremna za sljedeću godinu.

- Ne očekujem prije aprila da će vakcina biti u upotrebi. Potrebno je znati u koliko doza se ona primjenjuje, a prema podacima koje imamo trebalo bi da pruži trajni imunitet, kao i koju ciljnu grupu treba vakcinisati i koji njen obuhvat treba da bude - rekao je Šeranić.

Šeranić je rekao da Republika Srpska u ovom momentu ima dovoljno sredstva i opreme za nastavak borbe protiv virusa korona, ali da je neophodno da se u narednom periodu urade pripreme za oktobar, kada počinje sezona gripe.

 

IZVOR-AGENCIJE

Komentari