• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:24
  • 23 / 06 / 2020
UČENICI U RS ZAINTERESOVANI ZA UGOSTITELJSTVO: KUVARIMA LAKŠE DO POSLA
  • 518
  • 0

UČENICI U RS ZAINTERESOVANI ZA UGOSTITELJSTVO: KUVARIMA LAKŠE DO POSLA

Upis učenika u srednje škole RS za đake koji imaju manje od 60 bodova počeo je juče za četvorogodišnja i trogodišnja zvanja, a rezultate njihovog upisa škole će objaviti 24. juna, odnosno već sutra.

Kako kažu iz škola u Republici Srpskoj, ove godine među svršenim osnovcima, poslije gimnazije i medicinske škole, vlada veliko interesovanje za ugostiteljstvo.

Sergej Przić iz Banjaluke kazao je da predao papire u Ugostiteljsku školu, smjer kulinarski tehničar.

"Jednostavno volim kuvati pa želim tim zanimanjem da se bavim u budućnosti", kazao je Sergej.

S njim se slaže i Aljoša Višević, budući srednjoškolac, koji nam je kazao da isto upisuje smjer kulinarski tehničar, jer, kako kaže, to je perspektivno zanimanje.

"Nisam bio odlikaš, ali sam birao ono što volim. Smatram da je  kuvar jako dobro zanimanje i da ću se sutra moći zaposliti", kazao je Višević za "Nezavisne".

Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci, ističe da među budućim  srednjoškolcima vlada veliki interes za  njihovu školu.

"I učenici i roditelji su prepoznali potencijal naše škole, odnosno da nakon završetka školovanja đaci imaju sigurno zaposlenje, i to je sigurno jedan od glavnih razloga zašto đaci žele da pohađaju našu školu", kazao je Tošić.

Prema njegovim riječima, ove godine su imali veliki broj prijava i odličnih učenika.

"Ove godine se dosta đaka upisalo i za kulinarskog i za turističkog tehničara, tako da je naša škola veoma tražena, a mislim da će ove godine biti i dosta zainteresovanih za smjer ugostiteljski tehničar", kazao je Tošić i dodao da će sigurno sva zanimanja u njihovoj školi biti popunjena.

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci, ističe da su u narednu školsku godinu  planirali da upišu  216 učenika u devet odjeljenja.

"Po dva odjeljenja u tri zanimanja četvrtog stepena, a to su prehrambeni tehničar, agrotehničar i veterinarski tehničar", kazao je Bakal.

Dodaje da među đacima vlada  veliko interesovanje za veterinarskog  tehničara.

"Ove godine upisujemo dva odjeljenja veterinarskog tehničara, ukupno 48 učenika, a danas do kraja dana ova upisna kvota će biti popunjena", kazao je juče Bakal i dodao da u njihovoj škole upisuju i  zanate kao što su mesar, pekar i agroproizvođač, koje je od ove godine novo zanimanje.

Da vlada veliko interesovanje za ugostiteljski smjer, saglasna je i Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, koja ističe da svake godine sve više učenika se odlučuje za ovu školu.

"Ove godine imamo povećano interesovanje za Ugostiteljsko-ekonomsku  školu, a od profila iz ugostiteljstva i turizma imamo tri četvrta stepena, to su ugostiteljski, kulinarski i turistički tehničar, i za svaki smjer veliki je interes", kazala je Soviljeva.

Ona ističe da imaju čak i đaka iz drugih opština koji upisuju Ugostiteljsku školu u Prijedoru.

Podsjećamo, odlikaši sa 60 i više bodova prošle sedmice su u prvom dijelu prvog upisnog roka konkurisali za željenu školu. Najveće interesovanje vladalo je za gimnazije i medicinske škole, u kojima su skoro sva mjesta već popunjena.

Naime, planom upisa u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu predviđeno je 10.969 mjesta, a osim junskog, učenici u RS upisivaće se u prvi razred srednje škole i u julskom roku, od 6. do 17. jula.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari