• VIJESTI, SVIJET
  • 06:05
  • 02 / 07 / 2020
AJA SOFIJA IZAZVALA NOVE TENZIJE IZMEĐU TURSKE I SAD
  • 446
  • 0

AJA SOFIJA IZAZVALA NOVE TENZIJE IZMEĐU TURSKE I SAD

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aja Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

 

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštivanju kulturnih tradicija i bogate istorije koje su oblikovale tursku republiku i da garantuju da će ostati otvorena za sve", napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruženja koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

"Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine", dodao je Pompeo.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj je rekao da Tursku "iznenađuju" te izjave i dodao da "niko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima".

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. vijeka, upisana je na UNESCO popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdoan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao "velikom greškom".

 

Izvor: Nezavisne

Komentari