• VIJESTI, SPORT
  • 05:56
  • 07 / 07 / 2020
MOGUĆA ODGODA STARTA BH. LIGE AKO SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POGORŠA
  • 510
  • 0

MOGUĆA ODGODA STARTA BH. LIGE AKO SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POGORŠA

Ukoliko se epidemiološka situacija u klubovima pogorša, nije isključeno da se odgodi početak nove sezone u BH Telecom Premijer ligi BiH, potvrdio je Miodrag O. Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Deset fudbalera i dva trenera Fudbalskog kluba Mladost iz Doboja kod Kaknja zaraženi su virusom korona, zbog čega je privremeno prekinut rad kluba. Devet ih se nalazi u bolnici u Zenici, dok su trojica u kućnoj samoizolaciji, jedan u Zenici i dvojica u Sarajevu. Zbog novonastale situacije iz Mladosti DK najavili su da će tražiti odgodu odigravanja svojih utakmica na početku sezone zakazane za 1. avgust. Mladost bi u prvom kolu trebalo da gostuje Borcu u Banjaluci, a onda u drugom da ugosti Sarajevo.

"Postoji više scenarija po ovom pitanju. Prvo, ne znamo hoće li tražiti odgodu. Ako se to desi, razmotrićemo sve okolnosti. Imaju tu upute od UEFA koje ćemo primjenjivati. To praktično znači da postoji mogućnost da im možda i ne izađemo u susret kada je upitanju takav zahtjev", rekao je Lale i dodao:

"Imaju u rosteru dovoljno igrača. Nije samo tih 11 ili 10 koliko je zaraženo. Oni po propozicijama imaju 11 profesionalaca, ostalo su amateri koji su u rosteru. Oni mogu da budu oslabljeni na toj utakmici za koju će eventualno tražiti odgodu ako su im ključni igrači zaraženi. Suština je da svaki zahtjev ne znači automatsko odlaganje. Čak ni dogovor s protivničkim klubom nije automatska odgoda. Komitet za takmičenje N/FS BiH je taj koji će procijeniti da li postoji opravdana osnova za odgodu, a klub naravno mora priložiti i medicinsku dokumentaciju."

Lale ističe da nadležni u bh. kući fudbala svakodnevno prate stanje u vezi s pandemijom virusa kovid-19. Dosad je virus korona registrovan još u Veležu, gdje se jedan igrač već opravio, zatim u Zrinjskom te u Mladosti. Zasad situacija nije alarmantna, ali ukoliko se pogorša, nije isključena i mogućnost izmjena kompletnog kalendara jesenjeg dijala sezona BH Telecom Premijer lige BiH.

"Nije nemoguće da se odgodi kompletan početak sezone za desetak dana. Vidjećemo kakva će situacija biti. Idemo dan za dan. Ne isključujemo ni mogućnost da se umjesto 19 u jesenjem dijelu igra manje kola. Sve će to zavisiti od stanja na terenu i kako će se razvijati situacija. U svakom slučaju nadamo se najboljem", istakao je Lale.   

Prema uputama nadležnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu, iz FK Mladost su istakli da svi zaraženi igrači moraju prvo biti 14 dana u izolatoriju, a potom još dvije sedmice u samoizolaciji.

"To nam stvara veliki problem jer je u toku pripremni period za predstojeću sezonu. Teoretski nećemo biti u mogućnosti igrati najmanje prvo kolo. Zbog toga ćemo tražiti od N/FS BiH odgodu prva dva kola za naš klub. Zaraženi imaju lakšu kliničku sliku. Osjećaju se dobro i nemaju simptome. Klub je odmah po saznanju postupio odgovorno i prema preporuci Kriznog štaba kako bi spriječio dalje širenje virusa", rekao Mensur Mušija, predsjednik Mladosti.

U FK Mladost prethodnih dana je dolazilo više igrača na probu, koji nisu bili testirani na kovid-19, pa se pretpostavlja da je to razlog širenja zaraze.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari