• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 05:55
  • 10 / 07 / 2020
MEDICINSKI TIMOVI IZ BIH IDU U NOVI PAZAR KAO PODRŠKA PROTIV KORONE
  • 348
  • 0

MEDICINSKI TIMOVI IZ BIH IDU U NOVI PAZAR KAO PODRŠKA PROTIV KORONE

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine u sastavu od 15 zdravstvenih radnika iz Sarajeva i Tuzle u petak ujutro će krenuti u Sandžak kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa.

 

Timovi bh. stručnjaka sastavljeni su u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zatim Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli te sarajevskoj Hitnoj pomoći, piše Klix.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix šest zaposlenika KCUS-a se nalazi u timu ove zdravstvene ustanove, a koji predvodi šef Klinike za infektologiju doc. dr. Rusmir Baljić.

Pored njega tu su još i anesteziolog prim. dr. Ilijaz Aslani, infektolog dr. sci. med. Refet Gojak, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Tarik Hajro, specijalizant iz oblasti anestezije dr. Muhamed Kubat kao i specijalizant iz oblasti infektologije dr. Semir Hrvo.

Tim iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli sastavljen je od troje specijalista te isto toliko medicinskih tehničara, a na čelu ovog tima se nalazi poznati hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo odabrana su tri zaposlenika i to direktor ove zdravstvene ustanove mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, kao i medicinski tehničari Sedin Popara i Adnan Salčin.

 

Inače i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav ranije je najavila da će dva člana ovog štaba biti dio tima ljekara iz Sarajeva, koji će otputovati u Sandžak radi pružanja pomoći ovom ugroženom području u borbi protiv koronavirusa.

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus.

Podsjećamo, Republika Srbija je 6. jula odlučila dati saglasnost ljekarima iz BiH koji su ponudili pomoć Novom Pazaru gdje je veoma teška situacija u vezi s koronavirusom.

Proteklih dana se u javnosti nerijetko moglo čuti da je stanje u Sandžaku mnogo više od alarmantnog. Broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan raste, a tamošnji zdravstveni sistem je u kolapsu.

Najsloženije je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru gdje osim opreme nedostaje i zdravstvenih radnika jer je nemali broj njih inficiran virusom SARS-CoV-2.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari