• VIJESTI, REGION
  • 06:12
  • 10 / 07 / 2020
9.927 OTKAZA ZA MJESEC I PO- BEZ POSLA NAJVIŠE OSTAJALE ŽENE I RADNICI IZMEĐU 35 DO 39 GODINA
  • 292
  • 0

9.927 OTKAZA ZA MJESEC I PO- BEZ POSLA NAJVIŠE OSTAJALE ŽENE I RADNICI IZMEĐU 35 DO 39 GODINA

Za samo mjesec i po dana u Srbiji je bez posla ostalo 9.927 ljudi. Prema informacijama, tačno toliko ih se prijavilo na biro od 23. marta do 6. maja, i to iz radnog odnosa. Na biro se istovremeno prijavilo još 2.890 ljudi, među kojima je sigurno najviše onih koji su ostali bez posla na kome nisu bili prijavljeni.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, dostavljeni Blic Biznisu, pokazuju da je najviše otkaza bilo među ženama i radnicima koji imaju između 30 i 35 godina. Od ukupnog broja prijavljenih na biro, iz radnog odnosa, žena je bilo 6.603 i to oko 60 odsto.

Analitičari ističu da je ključni problem to što mladi najčešće imaju mnogo labavije ugovore o radu nego starije kolege, te ih je u kriznom periodu lakše i raskinuti. Najčešće je riječ o honorarima ili ugovorima na određeno, kao i o radnicima sa relativno kratkim radnim stažom.

Od skoro 10.000 ljudi koji se našlo na birou od uvođenja vanrednog stanja do početka maja, od 50 do 55 godina imalo je 896 radnika, od 55 do 59 njih 703, a od 60 do 65 tačno 593 zaposlenih.

 Otkaza je svakim danom sve više. Prvi na udaru bili su radnici zaposleni preko agencija za zapošljavanje, zatim oni koji su radili na određeno vrijeme ili radnici u manjim prodavnicama koje su brzo obustavile rad zbog pada tražnje, kaže za Dragoljub Rajić, konsultant iz Mreže za poslovnu podršku.

 

Rajić objašnjava da firme, naročito u proizvodnom sektoru, kada se suoče sa smanjenim prihodima i potrebom da “režu” troškove, uglavnom teže da sačuvaju iskusne, kvalitetne i obučene radnike, jer će im kasnije takvi najviše i trebati, a uvijek ih je, kako kaže, teško naći na tržištu rada.

U cijelom svijetu slična slika

Mladi su i u ostatku svijetu bili prvi na udaru. Ako se isključe studenti, u Velikoj je Britaniji jedna trećina zaposlenih starosti između 18 i 24 godine ostalo bez posla. U Australiji je postotak nezaposlenosti stoaroti izmeđz 15 i 24 godine s manje od pet odsto porastao na više od 16 odsto. U SAD i Kanadi nezaposlenost iste dobne grupe porasla je s desetak na trideset odsto.

Može li se država izboriti i sa drugim udarom

Neke kompanije u Srbiji su već u aprilu smanjivali plate, jer su prihodi umanjeni a poslodavcima je stalo da zadrže kvalifikovane i stručne radnike, koje je inače teško naći na tržištu. I tada su mladi takođe bili na udaru.

Prema istraživanju koje je radio sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud, trećina zaposlenih u Srbiji morala je u vanrednom stanju da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, dok je 12 odsto radnika ostalo bez posla zbog epidemije.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari