• VIJESTI, REGION
  • 05:11
  • 13 / 07 / 2020
DUBROVNIK NE PAMTI LOŠIJU SEZONU
  • 859
  • 0

DUBROVNIK NE PAMTI LOŠIJU SEZONU

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, bilježi rekordno nisku posjetu turista ove sezone zbog pandemije korona virusa.

 

Prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smještaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Njemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smještaju najviše borave Nijemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal Index.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika i vlasnik taverne “Otto” Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

– Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik. Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primjer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste – izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

 

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cijele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo.

Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje “Dominium travel” Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

– Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija bilježimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom ”last minute” noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smještaj koji imamo u ponudi – rekla je Grkeš.

Kada je riječ o cijenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari