• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:10
  • 14 / 07 / 2020
ZELJKOVIĆ: POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH, SRPSKA IMA DOVOLJNO TESTOVA
  • 660
  • 0

ZELJKOVIĆ: POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH, SRPSKA IMA DOVOLJNO TESTOVA

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branslav Zeljković rekao je da epidemiološka situacija u Republici Srpskoj u proteklih 15 dana pogoršana i ima kontinuitet u povećanju broja zaraženih.

On tvrdi da Srpska ima dovoljno testova čiji su rezultati referentni i mogu biti verifikovani bilo gdje u svijetu.

Zeljković je istakao da širom Srpske postoje određena lokalna žarišta koja su u određenim opštinama sanirana, a u drugim daju povećanje broja pozitivnih.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava je rast broja pozitivnih lica u pojedinim opštinama i gradovima, ali je istakao da se brzom reakcijom higijensko-epidemiološkoih službi to pokušava na najbolji način zaustaviti.

"Ono što nas ohrabruje je da kolege veoma brzo prepoznaju određena lica za koje je neophodno da se testiraju. Vrši se uzimanje uzoraka koji se šalju u Institut, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i laboratorije u bolnicama u Bijeljini i Foči i nakon dobijenih rezultata pristupa se identifikaciji kontakata", rekao je Zeljković za RTRS.

On kaže da Institut raspolaže sa dovoljno testova, te da građani Srpske ne treba da brinu.

"Naravno da imamo manje uzorkovanja vikendom, ali svakim danom taj broj uzoraka je konstantan i kreće se od 400 do 600 na dnevnoj bazi. Imamo dovoljno testova. Testovi se kontinuirano nabavljaju posredstbvom UNDP-a", rekao je on.

Zeljković je naveo da nabavka testova nije olakšana, te da je BiH malo tržište, pa se pojedini ponuđači teško odlučuju da nešto ponude jer ova zemlja ne može da plati po cijenama kao u ostalim dijelovima svijeta.

"Trudimo se da nabavimo najbolje testove jer je važno da su oni na listi Svjetske zdravstvene organizacije i na osnovu toga dobijamo referentne rezultate, koji se mogu verofokovati bilo gdje u svijetu. U Institutu, ali drugim laboratorijama u Srpskoj radi se po svjetskom standardu kada je riječ o PCR testiranju. Građani ne treba da sumnjaju u rezultate testiranja", naglasio je Zeljković.

Govoreći o žarištima u gradovima i opštinama, Zeljković ističe da su to trenutno Bijeljina, Trebinje, LJubinje, Višegrad i Zvornik. On kaže da je neophodno utvrditi razloge za povećanje broja pozitivnih lica na virus korona, te da je brza reakcija veoma bitna.

On je naveo da su potrebne određene rigoroznije mjerama, te dodao da su neke lokalne zajednice to već uradile u skladu sa situacijom.

Intenzivista, subspecijalista intenzivne terapije Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Danica Momčičević rekla je da je na klinici trenutno hospitalizovano 46 pacijenata, od kojih 38 pozitivnih na virus korona, a osam ih čeka rezultate testa.

Ona je istakla da je najmlađi pacijent ima 38 godina i navela da svi treba da se pridržavaju mjera zaštite radi prevencije.

Prema njenim riječima, sada je mnogo manje preminulih od posljedica kovida-19 nego u aprilu.

Direktor za medicinska pitanja bolnice u Trebinju Stanko Buha rekao je da se kovid-odjeljenju u ovom gradu sada nalazi 20 pacijenata od kojih 15 sa potvrđenim virusom korona.

"Pet pacijenata čeka rezultate testiranja. Oni imaju simpotome", kaže on.

On je naveo da na kovid-odjeljenju trebinjske Bolnice trenutno nama pacijanata na respiratorima.

Buha je rekao da je kovid-odjeljenje u Bolnicu Trebinju rasterećenije od kada bolnice u Foči i Nevesinju preuzimaju dio pacijenata zaraženih virusom korona iz istočne Hercegovine.

 

IZVOR-MONDO

Komentari