• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:53
  • 14 / 07 / 2020
KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA U SRPSKOJ
  • 752
  • 0

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA U SRPSKOJ

U ovom trenutku ne pripremamo se za izvođenje nastave na daljinu, već kao da će nastava od septembra u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj biti u učionici. Međutim, ako bude drugačije, mi smo spremni da reagujemo i na to, kao što smo to uspjeli i u martu, poručio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Na pitanje da li su tačne informacije koje se mogu čuti u javnosti, da se časovi na daljinu za novu školsku godinu zapravo već snimaju, te da su za neke razrede već i kompletirani, on odgovara da su, ipak, u pitanju glasine.

– Što se tiče naredne školske godine, mi se pripremamo kao da će nastava početi u učionici, što je svakako naš cilj. Nadamo se da će naši učenici početi narednu školsku godinu u učionici, jer to je najbolji način organizacije nastave. Nije nastava samo razmjena informacija između učenika i nastavnika. Nastava je nešto više i ima i svoj vaspitni karakter, a to se može ostvariti samo direktnim kontaktom između učenika i nastavnika. Ipak, ako potraje situacija sa pandemijom kakvu imamo sada, ako bude drugačija odluka i ako se ne budu stvorili uslovi za organizaciju nastave u učionicama, obrazovni sistem Srpske je spreman da odgovori na drugačiji način – ističe Damjanović.

U tome će, dodaje, pomoći i ogromno iskustvo koje su svi u obrazovnom sistemu stekli od marta do polovine juna.

– Kako smo u martu mogli da spremimo nastavu na daljinu za nekoliko dana, nema nikakvog razloga, ako se tako nešto desi, da ne budemo spremni ni početkom septembra. Sve naše aktivnosti, a u avgustu ćemo imati i neka naša savjetovanja, odvijaju se sa pričom i nadom da će nastava početi u školskim klupama. U saradnji s institucijama RS donijećemo sigurno odluku u pravo vrijeme i biti spremni za bilo koji od scenarija – kaže Damjanović.

Sudeći po najavama iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ipak, i za scenario koji niko ne želi, neke stvari se već razmatraju.

– Pripremamo se da nastava počne 1. septembra u školskim klupama, a u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom razradićemo nekoliko modela nastave kojima ćemo pribjeći ako epidemiološka situacija bude nalagala drugačije – rekla je u petak ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Јasne smjernice za nastavni proces u novoj školskoj godini, najavljuje ona, trebalo bi da budu definisane do kraja jula, kao i mjere zaštite od virusa korona u obrazovnim ustanovama. Koliko bi i nastava u učionicama mogla biti drugačija u odnosu na vrijeme prije pandemije, za sada niko ne otkriva.

Po riječima ministarke, tražiće se najbolje rješenje, u skladu sa onim što bude diktirala epidemiološka situacija, ali i ona smatra da isključivost onlajn nastave nije najbolji model za sticanje znanja učenika, posebno nižih razreda osnovnih škola, već samo nužan u uslovima u kojima smo se našli, pa i uspješno snašli. Ono što jeste njena dobra strana je to što su stečena nova i korisna iskustva u korištenju digitalnih alata, te što je unaprijeđena komunikacija i odnos između učenika i nastavnika. Održavanje takvog odnosa će se podsticati i u narednoj školskoj godini.

Slična su osjećanja i među nastavnicima s kojima smo ovih dana razgovarali o njihovim očekivanjima od nove školske godine. Svi se, naime, nadaju da će situacija dozvoliti da se radi u učionicama, jer koliko god da je nastava na daljinu bila pravo rješenje kada je ono bilo preko potrebno, ona ima i mnogo ograničenja, kako za njih, tako i za roditelje i đake.

Novine
Obavezno 15-minutno vježbanje prije nastave za najmlađe osnovce, fakultativna nastava domaćinstva ili za one koji vole lijepo pisanje, dodatna nastava za učenike koji žele više da postignu, više prakse u preduzećima za srednjoškolce – samo su neke su od brojnih novina koje učenike u RS očekuju na početku nove školske godine.

Direktor RPZ Predrag Damjanović kaže i da će se sve ove novosti uvoditi bez obzira na to da li će nastava biti u učionicama ili na daljinu.

– Ove promjene idu od naredne školske godine i način izvođenja nastave ne uslovljava to, a pripremamo se da nastavu izvodimo u učionici, kako je najprirodnije. Međutim, nećemo odustati od nastave na daljinu ni kad se učenici vrate u učionice. Nastojaćemo da je i dalje zadržavamo za mnoge učenike. Na primjer, za učenike koji su dugo na liječenju, da ne gube kontakt sa školom, kao i za učenike koji se bave sportom, pa propuštaju nastavu. Isto tako, da našim učenicima kada kod kuće pišu zadaću i nešto im nije jasno, ne mora samo roditelj da pomaže kod kuće ili da plaća instrukcije, već da uvijek može da se obrati svom nastavniku i da traži pomoć. Na taj način će i dalje da živi izvođenje nastave na daljinu – kaže Damjanović.

 

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari