• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:55
  • 15 / 07 / 2020
TEMPERATURA NIJE JEDINI ALARM ,OVE DVIJE TEGOBE UKAZUJU DA JE DIJETE ZARAŽENO KORONA VIRUSOM
  • 203
  • 0

TEMPERATURA NIJE JEDINI ALARM ,OVE DVIJE TEGOBE UKAZUJU DA JE DIJETE ZARAŽENO KORONA VIRUSOM

U ovom trenutku nijedno dijete u Institutu za majku i dijete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu nema dokazanu infekciju korona virusom. Do sada ih je bilo osmoro, ali nijedno od njih nije imalo tešku kliničku sliku odnosno značajno pogoršanje osnovne bolesti uslovljene prisustvom virusa, kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenik direktora ove zdravstve ustanove.

 

On podsjeća da je Insitutut kao tercijarna ustanova, određen za prijem samo najtežih bolesnika sa infekcijom Covid 19, kojima je potrebna mehanička potpora ventilacije i intenzivna nega, piše Telegraf.

– Ostala djeca kod kojih se otkrije prisustvo virusa upućuju se na dječje odjeljenje u KBC “Dr Dragiša Mišović“. U Institutu su se do sad liječila djeca uzrasta od jednog dana do 18 godina. Naime, primljeno je nekoliko novorođenčadi, koja su zahtijevala neki oblik intenzivne nege i terapije, ali su ubrzo otpuštena kući odnosno, takođe, upućena na liječenje na dječije odjeljenje u  KBC “Dragiša Mišović“ – kaže sagovornik.

Veza između korone i Kavasaki sindroma

Prema njegovim riječima, djeca sa dokazanom infekcijom SARS- CoV- 2 virusom, uglavnom su imala blažu formu bolesti, osim u nekoliko slučajeva kada se radilo o bolesnicima koji su već prethodno bili bolesni oboljenjima sa Covid-19 infekcijom.

Na pitanje kako mališani reaguju na terapiju, kaže da do sada nisu imali potrebu za primjenom visoko „specifične“ terapije za Covid-19 infekciju, iako su im svi lijekovi dostupni, i spremni su da ih primijene po potrebi.

Iako je još u prvom piku iz sveta stigla vest da korona kod dece izaziva Kavasaki sindrom, prof. Vukomanović kaže da još sa sigurnošću ne može da se tvrdi da postoji veza između ove dve bolesti.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, inače, bila su dvojica dječaka, sa znacima Kavasakijeve bolesti, a koja su imala antitijela na korona virus.

 

– Dva dječaka, adolescenta uzrasta od 17 godina primljena su prije nekoliko meseci u Institut sa znacima upale i popuštanja srčanog mišića, kao i nekim elementima koji su mogli da ukažu na atipični Kavasaki sindrom, kao što su crvenilo, konjuktivna pojava ospe, proširenje koronarnih arterija. Kod oba dječaka dokazano je postojanje antitela protiv Corona-19 virusa. Uz primijenjenu intenzivnu terapiju i njegu u periodu od nekoliko nedjelja došlo je do potpunog oporavka i izlječenja oba djeteta.

– Odgovor na pitanje da li je Kavasakijeva bolest povezana sa Covid-19 virusom još nije dat, pa zato ni mi ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću da postoji uzročno posledična veza Kavasakijeve bolesti koja se prije svega javlja kod djece uzrasta od 2 do 3 godine sa Covid-19 virusom – objasnio je prof. dr Vukamonović.

Svaka temperatura nije COVID

On naglašava da pojava povišene tjelesne temperature kod djece ne treba da bude alarm kod roditelja da su djeca inficirana Covid-19 virusom.

– Pored simptoma koji se najčešće sreću kod odraslih kao što su povišena tjelesna temeperatura, kašalj, otežano disanje, djeca mogu da imaju gastrointenstinalne tegobe kao što su povraćanje i proliv. Veoma je važna epidemiološka anamneza, a to znači da li je u neposrednoj okolini djeteta bilo oboljelih od Covid-19 infekcije, i da li su djeca mogla da budu neposredno izložena tom virusu. Djeca svakako treba da se pregledaju u Domu zdravlja, ali nepotrebno je voditi ih na pregled pri svakom i kratkotrajnom skoku tjelesne temeprature, koji nije udružen sa poremećajem opšteg stanja djeteta, gubitkom apetita, ili poremećajem raspoloženja i kada dete nema povišenu tjelesnu temepraturu – kaže prof. dr Vukomanović.

Dodaje da je Institut za majku i dijete  od početka proglašenja pandemije preduzeo sve obuhvatne mjere, od ulazne kapije do svakog odeljenja ponaosob kako bi se sprečio nekontrolisan ulazak bolesnika sa simptomima korona, kao i horizontalno prenošenje infekcije među zdravstvenim radnicima i bolesnicima:

– U odnosu na tekući priliv bolesnika sumnjivih na infekciju Covid – 19, kao i preporuke Ministarstva zdravlja i državnih komisija, mjere u Institutu se organizaciono i funkcionalno prilagođavaju postojećim okolnostima.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari