• VIJESTI, SVIJET
  • 05:38
  • 16 / 07 / 2020
RUSIJA POČINJE SA MASOVNOM PROIZVODNJOM VAKCINE PROTIV KORONE
  • 661
  • 0

RUSIJA POČINJE SA MASOVNOM PROIZVODNJOM VAKCINE PROTIV KORONE

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju u svijetu prve vakcine protiv virusa korona, objavio je "Sputnjik".

Prva ispitivanja su obavljena i, prema najavama, do kraja ove godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza vakcine koju je napravio Institut "Gamalej".

Ispitivanja vakcine protiv virusa korona na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su uspješno završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbjednost vakcine po zdravlje ljudi, što je i učinjeno.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev kaže da će se na tržištu prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji MRNK najranije početkom sljedeće godine jer je potrebno ispitati koliko su bezbjedne.

Dmitrijev procjenjuje da će sljedeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, "što će omogućiti svijetu da se efikasno bori protiv virusa korona".

Ruski akademik Vitalij Zverev, koji je i naučni direktor Instituta za vakcine i serume "Mečnikov", da se oko 220 zemalja suočilo sa virusom korona, ali da je oboljelo od 15 do 20 odsto populacije, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa, a više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da uspjeh liječenja virusa korona ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine.

On upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Mnoge laboratorije i instituti u svijetu ušli su u žestoku trku oko stvaranja vakcine protiv kovida-19, jer je to, između ostalog, za svaku zemlju - proizvođača stvar prestiža, ali i profita.

Samo u Rusiji radi se na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv virusa korona pokazali su svoju efikasnost.

Osim u Rusiji, vakcina protiv kovida-19 se ispituje i u SAD, Kini, Japanu, Singapuru i u nekoliko evropskih zemalja. U svijetu je razvijen 141 prototip vakcine, a neki tvrde da se radi na znatno više projekata. 

 

IZVOR-MONDO

Komentari