• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:10
  • 17 / 07 / 2020
SKUP VISOKOG RIZIKA ŠTA ĆE BITI SA SJEDNICOM NARODNE SKUPŠTINE
  • 458
  • 0

SKUP VISOKOG RIZIKA ŠTA ĆE BITI SA SJEDNICOM NARODNE SKUPŠTINE

Nakon što je u protekla dva dana utvrđeno da su virusom korona zaraženi premijer Radovan Višković i poslanik SNSD u parlamentu Srpske Srđan Mazalica, a prethodno još dva poslanika iz drugih partija u NSRS, pokrenula se rasprava da li treba odgoditi sjednicu Skupštine koja je zakazana za utorak.

 

Da sjednica predstavlja potencijalni rizik za sve one koji se nađu u NSRS govori i činjenica da je poslanik Mazalica bio jedan od najdisciplinovanijih političara koji se strogo pridržavao svih mjera kada je u pitanju zaštita od korona virusa pa je opet, ni on ne zna kako, uspio da se zarazi.

Mazalica je, nakon što je potvrđeno da je pozitivan, rekao da ne zna ni gdje ni kako se zarazio jer je na otvorenom uvijek držao distancu, a u zatvorenom prostoru masku te sjedio uz otvoren prozor.

– Na sastanke i u market sam išao sa FFPZ maskom, a tako je bilo i na sjednici Kolegijuma NSRS, koja je bila 9. juna – izjavio je Mazalica.

I pored svih mjera opreza, Mazalica je zaražen, što povlači pitanje koliko je uopšte bezbjedno da se u utorak u NSRS okupi osamdesetak poslanika, 16 ministara ili njihovih pomoćnika, te brojni gosti na zasjedanju.

Potpredsjednik NSRS i poslanik US Milan Petković koji je nedavno izašao iz izolacije nakon što je ranije utvrđeno da je i on pozitivan na korona virus, ističe da za sada nije bilo riječi o odgađanju sjednice parlamenta, ali da će konačnu riječ o tome dati Kolegijum koji će da zasjeda u ponedeljak.

Šef Kluba poslanika PDP u NSRS Perica Bundalo smatra da bi se sjednica, ipak, trebala odgoditi jer bi mogla da predstavlja rizik za sve koji se budu nalazili u NSRS.

Može neko biti pozitivan, a da to i ne zna, a na primjeru poslanika Mazalice vidimo da i pored svih mjera opreza, virus se opet može dobiti. Na zadnjem Kolegijumu sam predložio da se barem dnevni red skraćuje, odnosno da ne idu izvještaji i informacije, već samo zakoni. Ostalo je da se pred sjednicu NSRS ponovo održi sjednica Kolegijuma i da se ide u tom pravcu da se skraćuje dnevni red – ističe Bundalo.

 

Dodaje da se u međuvremenu utvrdilo da je premijer pozitivan na korona virus, kao i poslanik Mazalica, što potpuno mijenja situaciju.

Bundalo smatra da bi bilo veoma rizično održati sjednicu ako se uzme u obzir da će na jednom mjestu biti okupljeno preko 100 osoba.

– U NSRS imamo 83 poslanika, pa kada tome dodamo 16 ministara i stotinjak ljudi koji opslužuju tok same sjednice, to bi mogao biti najveći klaster u Srpskoj od Novog Grada do Trebinja. Vidjećemo šta ćemo dogovoriti u ponedeljak na Kolegijumu – kaže Bundalo.

On ističe da, ukoliko baš bude neophodno da se održi sjednica zbog tačaka dnevnog reda koji se tiču prijedloga zakona, moraće se tražiti neka alternativa.

Bundalo podsjeća da novi Poslovnik o radu NSRS predviđa online sjednice, ali da za to trenutno ne postoje tehnički uslovi. Pored toga, novi Poslovnik predviđa i da se rasprave održavaju bez prisustva poslanika, odnosno da ih na sjednici bude tek nekoliko.

– Međutim, opet ćemo se morati skupiti kada bude dan za glasanje, što predstavlja rizik. Na dnevnom redu je i aktuelni čas na kojem se postavljaju pitanja ministrima, koji su bili kontaktu sa predsjednikom Vlade i samim tim predstavljaju potencijalni rizik za ostale. Nemoguće je izbjeći i potpuno spriječiti rizik prenošenja virusa. Možda bi trebalo odgoditi sjednicu na neko neodređeno vrijeme pa vidjeti kako će se stvari dalje odvijati- smatra Bundalo.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari