• VIJESTI, SVIJET
  • 05:40
  • 17 / 09 / 2019
KIM DŽONG UN POZVAO TRAMPA U PJONGJANG
  • 265
  • 0

KIM DŽONG UN POZVAO TRAMPA U PJONGJANG

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un je u pismu poslatom u avgustu pozvao američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Pjongjang, javili su danas južnokorejski mediji.
Prema pisanju lista "DŽungang Ilbo", koji se poziva na nepoznat izvor, Kim DŽong Un je u svom pismu govorio o "volji" za održavanje trećeg samita i uputio je Trampu poziv da posjeti Pjongjang.

Tramp je 9. avgusta rekao da je dobio "veoma divno pismo" od Kim DŽong Una, ali niko od zvaničnika nije govorio o drugom pismu primljenog tokom istog mjeseca.

Tramp i Kim DŽong Un sreli su se tri puta od juna prošle godine radi razgovora o načinima rješenja krize oko sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih programa.

NJihova prva dva sastanka bila su zvanični samiti od kojeg je drugi u Vijetnamu u februaru prekinut zbog neuspjeha da se premoste nesuglasice oko američkih zahtjeva za denuklearizaciju i sjevernokorejskih za ukidanje sankcija.

Dvojica lidera sreli su se treći put 3. juna u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje i saglasili su se da će obnoviti razgovore na radnom nivou ali se to nije desilo.

Od susreta u junu, Sjeverna Koreja je izvršila nekoliko raketnih proba.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari