• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 12:29
  • 31 / 07 / 2020
POTPISAN SPORAZUM O VEĆOJ POMOĆI SRPSKIM POVRATNICIMA U FBIH
  • 357
  • 0

POTPISAN SPORAZUM O VEĆOJ POMOĆI SRPSKIM POVRATNICIMA U FBIH

Predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji, čiji je cilj pružanje veće pomoći srpskim povratnicima u Federaciji BiH

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je novinarima da je Sekretarijat dugo radio sa Fondom na tekstu ovog sporazuma da se pomoć Srbima u FBiH dodatno institucionalizuje.

On je istakao da se ovim poštuje Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije koji je dat Dejtonskim mirovnim sporazumom, te Protokol o saradnji između Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srpske koji je potpisan 2017. godine.

- Osim pomoći Srbima u FBiH, Sekretarijat i Fond od danas će zajedno raditi i razvijati saradnju u smislu unapređenja ljudskih kapaciteta, aplikacije za zajedničke projekte i razvijanje programa pomoći za izbjegla i raseljena lica u FBiH, Republici Srpskoj, AP Vojvodini - rekao je Aćić.

On je rekao da je potpisan i ugovor o sufinansiranju realizacije projekata održivog povratka za ovu godinu sa Udruženjem "Koordinacija Srba" Mostar, koji takođe, ima za cilj pružanje veće pomoći Srbima povratnicima u FBiH.

Aćić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na ovaj ugovor, te iz sredstava budžetske rezerve izdvojila 150.000 KM i zadužila Republički sekretarijat da potpiše sporazum o sufinansiranju i realizacije Projekta održivog povratka za ovu godinu.

- Ovakva vrsta pomoći je neophodna zato što sa nivoa federalnih i kantonalnih institucija u FBiH Srbi povratnici ne dobijaju adekvatan nivo pomoći - istakao je Aćić.

Aćić je najavio da će Republički sekretarijat sličan sporazum uskoro potpisati sa Komesarijatom Vlade Srbije za izbjeglice, za čije je potpisivanje Vlada Republike Srpske dala saglasnost, a koji će, takođe, biti usmjeren za pomoć srpskim povratnicima u FBiH.

- Ovim sporazumom predviđen je značajan kontingent pomoći u poljoprivrednoj mehanizaciji i kućnim aparatima za Srbe povratnike u FBiH - istakao je Aćić.

 

Izvor: Agencije

Komentari