• VIJESTI, REGION
  • 11:35
  • 04 / 08 / 2020
HRVATSKA ZASTAVA U KOTORU NA DAN ''OLUJE''
  • 587
  • 0

HRVATSKA ZASTAVA U KOTORU NA DAN ''OLUJE''

U Kotoru je danas, na dan kada se obilježava 25 godina od hrvatske zločinačke akcije "Oluja", istaknuta zastava Hrvatske.

Stiče se utisak da je to urađeno sa ciljem da se isprovocira srpsko stanovništvo u opštini Kotor, kao i oni koji osuđuju hrvatsku vojsku zbog tada počinjenih zločina nad Srbima, te da ovakav postupak ne iznenađuje kada se uzme u obzir da crnogorski zvaničnici prisustvuju ceremoniji proslave "Oluje".

Podsjećamo da je javni servis Crne Gore 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, nakon zvanične himne Crne Gore, koju je napisao ustaški saradnik Sekula Drljević, emitovao pjesmu osvjedočenog promotera ustaške ideologije Marka Perkovića Tompsona.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ova operacija imala sve karakteristike genocida.

Komentari